Kiprani presreli brod sa oružjem za Siriju

Kiparske vlasti presrele su pošiljku naoružanja namijenjenu Siriji, javili su tamošnji mediji. Brod je svoj tovar ukrcao u Sent Petersburgu
0 komentar(a)
Zaplijenjeno oružje Kipar, Foto: Rojters
Zaplijenjeno oružje Kipar, Foto: Rojters
Ažurirano: 11.01.2012. 12:20h

Kiparske vlasti presrele su pošiljku naoružanja namijenjenu Siriji, javili su tamošnji mediji.

Kiparski list "Politis" prenio je kako se brod koji je prevozio ovaj teret zaustavio u luci u Limasolu zbog uzimanja goriva. Prilikom pregleda broda koji je iz Sant Petersburga u Rusiji plovio prema sirijskoj luci Latakija otkriveno je 60 tona municije, piše Rojters.

Drugi list, "Simerini", javio je da je, prema prvim izvještajima, na brodu bilo oko 35 tona eksploziva, oružja i municije.

Kiparske vlasti dozvolile su da brod "Šariot" nastavi plovidbu, nakon blokade u luci Limasol, zbog sumnje da prevozi naoružanje namijenjeno Siriji, izjavio je portparol kiparske vlade Stefanos Stefanu. Stefanu je za nacionalnu televiziju izjavio da je odobreno da brod napusti luku Limasol, ali da on neće otploviti za Siriju. "Odlučeno je da se odobri nastavak plovidbe nakon što je posada broda odlučila da promijeni pravac i ne plovi u Siriju", precizirao je Stefanu. On je dodao da posada broda "Šariot" nije planirala da pristane u kiparsku luku Limasol, ali je bila primorana zbog oluje. Stefanu je potvrdio da je su ispoštovana sva međunarodna pravila tokom pretrage broda, ali je odbio da bilo šta kaže u vezi sa tovarom.

Kipar je 2009. godine zaplijenio municiju s broda koji je plovio iz Irana za Siriju i time kršio UN-ove sankcije. Upravo ta municija, koja je ležala uskladištena na vrlo visokim temperaturama, je eksplodirala je u julu prošle godine pri čemu je živote izgubilo 13 osoba a šteta koja je nanešena je Kipar dovela na granicu bankrota.

Bonus video: