Slovenac ultralakim avionom krenuo na put oko svijeta

Matevž Lenarčič jutros je krenuo sa ljubljanskog aerodroma sa ultralakim avionom Virus firme Popistrel na put oko svijeta dug oko 100.000 kilometara
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.01.2012. 14:30h

Slovenački pilot avanturista Matevž Lenarčič jutros je krenuo sa ljubljanskog aerodroma sa ultralakim avionom Virus firme Popistrel na put oko svijeta dug oko 100.000 kilometara.

Prva stanica hrabrom pilotu biće Maroko, a u toku tri mjeseca će šest puta preseći ekvator, preletjeti pored ostalog Mont Everest i u toku leta fotografisati i vršiti druga istraživanja.

Lenarčič je trebalo na put da krene ranije, ali je polijetanje prvi put morao da odgodi zbog nerazriješenih pitanja osiguranja, drugi put zbog jakog vjetra i juče zbog poteškoća sa instrumentom za pokazivanje nivoa ulja u otoru.

Ultralaka letjelica Virus, koju je proizvela firma Pipistrel konstruktora Iva Boskorola, omogućava brzinu do tri stotine kilometara na sat i prelet od oko 4.000 kilometara bez spuštanja, kao letjenje na temperaturama od minus petdeset do plus pedeset stepeni Celzijusa.

Letjelicu, koja ima kombinovan električni i klasični pogon, američka agencija Nasa nazvala je letjelicom budućnosti i kao takvu je nagradila u dva navrata kao najbolju u svojoj klasi.

Pilot Lenarčič ima bogato iskustvo, jer je sa ultralakim avionom preletio svijet i 2004.godine. On će iz Maroka poletjeti prema Senegalu, šest puta presjeći ekvator, preći preko šezdeset država na sedam kontinenata, Antarktik i Mont Everest.

U toku puta pomagaće mu brojni servisi Pipistrela širom svijeta, a cijeli put će pratiti i slovenački mediji.

Bonus video: