Švajcarski bogataši poklanjaju svoju imovinu

Pošto se u Švajcarskoj od 2012. uvodi popriličan porez na nasljedstvo, posljednjih dana prošle godine su - za svaki slučaj - imućni Švajcarci masovno poklanjali svoju imovinu nasljednicima.
265 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.01.2012. 18:52h

Posljednjih dana 2011. je u Švajcarskoj bilo gotovo nemoguće dobiti termin kod nekog bilježnika. Imućni Švajcarci su ozbiljno shvatili inicijativu koja predviđa porez na nasljedstvo u iznosu od 20% i zato su požurili da još za života prepišu imovinu na svoje nasljednike. Kako javlja Švajcarska televizija, samo u kantonu Cirih je "poklonjeno" nekretnina u vrijednosti od najmanje deset milijardi švajcarskih franaka.

Zapravo, inicijativa za takav porez koji podržava i švajcarska stranka Zelenih, je tek pokrenuta, a za nju bi građani Švajcarske mogli da se odluče na referendumu. Ali to će se dogoditi tek kad se sakupi dovoljan broj potpisa koji omogućuje ispitivanje mišljenja građana, tako da će do sazivanja takvog referenduma proći i godine, a stupanje na snagu novog zakona bi se jedva moglo dogoditi prije 2015. Ipak, već od početka su inicijatori postavili rok od prvog dana 2012. kada bi počeo da se naplaćuje porez, tako da bogatunima nije preostalo mnogo vremena.

Samo bogati trebaju da strahuju

Čitav porez je i zamišljen prije svega za imućne građane. Nasljedstva u vrijednosti do dva miliona švajcarskih franaka bi i dalje bila oslobođena poreza. Precizni Švajcarci su tako izračunali da su ovih dana kod bilježnika imali razloga da se guraju "samo" oko 80.000 Švajcaraca čija imovina prelazi tu granicu, što iznosi oko 1,7% od svih poreznih platiša ove alpske zemlje.

Dodatni motiv za imućne građane da požure sa riješavanjem pitanja svoje imovine je i procjena da bi ova inicijativa - mogla da zaživi. Jer ona predviđa da bi čak dvije trećine novca prikupljenih tim predloženim novim porezom odlazilo - u fond penzionog osiguranja, dakle za penzije svih Švajcaraca. I Švajcarska ima sve većih poteškoća prilikom namirivanja penzija sve starijih građana, a i kada je riječ o prihodima, mnogi kantoni su shvatili da su možda otišli previše daleko.

Švicarci moraju - van!

Određivanje poreza u Švajcarskoj je u nadležnosti više administrativnih nivoa. Tako su se kantoni počeli međusobno takmičiti ui spuštanju poreza za bogate, kako bi ih privukli da se nasele baš u njihovoj regiji. Tom pozivu su se i odazvali mnogi bogataši iz čitavog svijeta - ali gradovi i opštine, zbog malih stopa poreza, zapravo jedva da imaju išta od toga.

Još gore od toga: Švajcarci su poznati kao diskretni, naročito kad je riječ o novcu - svojem i tuđem. Međutim, naseljavanje stranaca je uzrokovalo da već sada i srednje imućni Švajcarci više ne mogu da sebi priušte život u nekim mjestima koje su "otkrili" bogati stranci. Nije rijetkost da Švajcarcima ne preostaje ništa drugo nego da žive u Francuskoj ili Njemačkoj, jer ne zarađuju dovoljno da plaćaju stan u svojoj domovini. S druge strane, imućni građani glasno prigovaraju da ovakvim inicijativama kojima i njih žele da prisile da plaćaju pozamašne poreze, očito i Švajcarska "postaje komunistička zemlja" i tvrde da će napustiti zemlju.

Bonus video: