Belgija će 2012. od građana pozajmiti 6 milijardi eura

Belgija, jedna od najzaduženijih država eurozone, kojoj je nedavno snižen kreditni rejting, namjerava 2012. dobar dio svojih potreba za financiranjem pozajmi od svojih građana.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.12.2011. 12:11h

Belgijska agencija za državni dug namjerava da sljedeće godine građanima četiri puta ponuditi trezorske zapise vrijedne šest milijardi eura. Osim toga, Belgija 2012. namjerava i da izda državne obveznice vrijedne 26 milijardi eura.

Direktor agencije za državni dug Žan Debu ističe da se Belgija, suočena s mogućnošću povećanja kamata, može osloniti na štednju građana koji, po procjenama, na štednim računima u bankama imaju oko 200 milijardi eura.

Belgija je prošli mjesec, mimo svih očekivanja, od građana uspjela da pozajmi oko šest milijardi eura iako se u početku očekivalo da će se tako prikupiti samo 200 miliona eura. Država će na to platiti kamate od 3,5 do 4,2 posto, zavisno od roka dospijeća obveznica, na tri, pet ili osam godina. Zasad nije poznato kolike će kamate država ponuditi sljedeće godine jer će to zavisiti od visine kamata koje će plaćati na tržištu državnim obveznicama.

U novembru kamate na belgijske državne obveznice s rokom dospijeća od 10 godina dostigle su stopu između 5,08 i 5,48 posto.

Belgija je 90-ih godina od građana često pozajmljivala novac, ali to je posljednjih desetak godina prestala da radi budući da su građani imali na raspolaganju finansijske proizvode koji su bili primamljiviji za ulaganje od državnih vrijednosnih papira.

Belgijski javni dug iznosi oko 350 milijardi eura, što je za nijansu manje od 100 posto njenog BDP-a.

Bonus video: