Sarkozi provocira Tursku?

Velika drama oko predloga zakona o genocidu nad Jermenima je samo vrh ledenog brijega u svađi Turske i Francuske
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2011. 09:58h

Ljutnja Ankare zbog nedavnog izglasavanja predloga zakona u francuskoj skupštini o kažnjavanju genocida, što se u prvom redu odnosilo na stradanje Jeremena u Turskoj s početka prošlog vijeka, dosegla je neslućene razmjere.

Bijes turskog premijera Erdogana je bio toliko veliki da je Francusku pozvao da sama preispita svoju istoriju, optužio zvanični Pariz za genocid zbog masakra 15 odsto alžirske populacije i, čak, uputio poruku predsjedniku Sarkoziju da se, ako za to ne zna, raspita kod svog oca, Pala Sarkozija, koji je bio legionar! Predsjednikov otac je odlučno negirao ove optužbe.

Epizoda oko genocida je, međutim, samo dio u mozaiku neslaganja dvije zemlje. Poznato je da se zvanični Pariz i Ankara posljednjih godina ”ne mirišu” iz brojnih uglova.

Za razliku od njegovog prethodnika Žaka Širaka, Nikola Sarkozi se oštro protivi ulasku Turske u EU, smatrajući da je ona - azijska zemlja. To je stavio do znanja čim je ušao u Jelisejsku palatu. Pregovori Brisela s Turskom, između ostalog, i zbog toga tapkaju u mjestu. Sarkozi predlaže kao maksimum trgovinsku uniju, nešto kao status ”privilegovanog partnera”, što Ankara smatra nedovoljnim.

Redžep Tajip Erdogan smatra da, zakonom o zabrani nošenja burki na javnim mjestima, Francuska krši slobodu vjeroispovjesti. Svoje potpuno neslaganje sa zvaničnim Parizom o ovom pitanju izrekao je javno, proljetos, i za govornicom Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u Strazburu, što je izazvalo veliki odjek u javnosti.

Bonus video: