Češka i svijet oprostili se od Havela

Dva i po mjeseca poslije 75. rođendana Havela je izdalo zdravlje narušeno boravkom po zatvorima i rakom pluća koji mu je operisan 1996. godine
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.12.2011. 14:27h

Češki i svjetski zvaničnici, porodica i prijatelji Vaclava Havela na misi u katedrali svetog Vida u zamku Hradčani, desetine hiljade Čeha na ulicama pred velikim ekranima oprostili su se od ikone plišane revolucije, posljednjeg čehoslovačkog i prvog predsjednika Češke Vaclava Havela.

U katedrali svetog Vida na misi koju je služio poglavar Češke katoličke crkve nadbiskup Dominik Duka okupili su se i bivši i sadašnji šefovi država i vlada iz cijelog svijeta.

Među njima bračni par Klinton, predsjednik Francuske Nikola Sarkozi, britanski premijer Dejvid Kameron, šef Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i Evropskog parlamenta Ježi Buzek, predsjednici svih zemalja nasljednica bivše Jugoslavije izuzev Bosne i Srbije.

Svijet je došao u Prag da mu oda poštu, kako je kazala bivša šefica američke diplomatije Medlin Olbrajt kao jednom od najpoštovanijih državnika planete.

Nakon bogosluženja uz Rekvijem Antonjina Dvoržaka češki predsjednik Vaclav Klaus oprostio se u ime Čeha od svog prethodnika na čelu zemlje podsjećanjem na to šta nikako ne smije da ode u istoriju zajedno sa Havelom.

"Sloboda je univerzalni princip i kada je oduzimaju bilo kome, to ugrožava i našu slobodu. Riječ umije da ubije i liječi, umije da mijenja svet. Ne odlazi to da treba govoriti neprijatne istine, da moramo da razmišljamo o manjinskim istinama i raspravljamo o njima. Ne odlazi to da će naša domovina biti takva kakvu je mi stvaramo", kazao je Klaus.

Prvi šef Havelove predsjedničke kancelarije, sadašnji šef češke diplomatije knez Karel Švarcenberg objasnio je šta znači Havelova parola iz dana plišane revolucije "Istina i ljubav pobijediće laž i mržnju".

"Njegov moto bio je istina i ljubav, jer samo ljubav može da nas natjera da osluškujemo i istinu drugih, ljubav nas vodi ka pokornosti. Predsjedniče, za istinu i ljubav ćemo se i dalje boriti. Možete da računate na nas", kazao je Švarcenberg.

Pred početak bogosluženja na glas crkvenih zvona i zvuk sirena u Pragu cijela Češka zastala je i zamrla u podne u posljednjem minutu ćutnje u znak pošte simbolu pretvaranja Češke i Slovačke iz totalitarnih sovjetskih satelita u moderne evropske demokratije.

Prvi slobodno izabrani predsjednik Čeha i Slovaka, poznati dramski pisac, disident, politički zatvorenik koga je čehoslovačka "plišana revolucija" 1989. na čije čelo je stao iznijela u predsjednički zamak Hradčani, preminuo je u nedjelju 18. decembra.

Dva i po mjeseca poslije 75. rođendana Havela je izdalo zdravlje narušeno boravkom po zatvorima i rakom pluća koji mu je operisan 1996. godine.

Galerija

Bonus video: