Evropski parlament traži slobodne i fer izbore u Rusiji

Evropski parlament želi ozbiljnog partnera s kojim bi dijeli isti set vrijednosti oko vladavine prava, slobode i pravde
0 komentar(a)
Rusija protesti, Foto: Reuters
Rusija protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.12.2011. 08:55h

Dan uoči početka samita EU Rusija, predsjednik Evropskog parlamenta, Jerzi Buzek, saopštio je da Evropski parlament traži "nove slobodne i fer izbore, kao i momentalnu i punu istragu svih navoda o prevarama i ometanjima na ruskim izborima od 4. decembra. Glas naroda koji je na ulicama već više od sedmicu dana zaslužio je da se čuje"

U neočekivanom saopštenju pred dugoočekivani i dugoodgađani samit, Buzek, jedan od najistaknutijih učesnika pokreta Solidarnošć u Poljskoj osamdesetih godina, dodao je da "ljudska prava i sloboda riječi nisu nešto sa čime se može poigravati. Jednako tako, nastavio je, "užasnuti smo zlostavljanjem nezavisnih izbornih posmatrača i hapšenjima mirnih demonstranata."

"Evropski parlament želi ozbiljnog partnera s kojim bi dijeli isti set vrijednosti oko vladavine prava, slobode i pravde. Želimo partnera koji zna da odgovori na pravedne zahtijeve svog naroda: slobodni i mirni protestsi moraju imati pravo da se održavaju. Rusija mora da u potpunosti poštuje svoj sopstveni narod."

Buzek je dodao da je EU Rusija samit odlična prilika da se na dnevnom redu osim trgovine, ekonomije i regionalne bezbjednosti nađe i otvoreni razgovor o situaciji i ljudskim pravima u Rusiji.

Putin traži veb kamere na svim biračkim mjestima

Ruski premijer Vladimir Putin naredio je danas da se, radi izbjegavanja izbornih nepravilnosti, na sva biračka mjesta u zemlji postave veb kamere za nadzor koje će raditi 24 sata dnevno tokom predsjedničkih izbora na kojima je kandidat.

"Predlažem i tražim od Centralne izborne komisije da na sva biračka mjesta, kojih imamo više od 90.000, instalira kamere koje rade 24 sata", kazao je Putin u televizijskoj emisiji u kojoj je odgovarao na pitanja gledalaca.

"Predlažem postavljanje video kamera koje rade dan i noć i omogućuju svakome, u bilo koje doba, bilo to kod kuće ili na poslu, da (putem interneta) vide šta se dešava" na nekom biračkom mjestu, dodao je Putin.

Aktuelni ruski premijer iznio je taj predlog odgovarajući na pitanje o nepravilnostima na izborima 4. decembra koje kritikuje ruska opozicija i na kojima je Putinova Jedinstvena Rusija pobijedila sa blizu 50 odsto glasova.

Putin je podsjetio da je bio iza slične inicijative tokom velikih ljetnjih požara 2010. u Rusiji. U to vrijeme kamere su direktno prenosile rekonstrukciju naselja uništenih u požarima, kako bi se dokazalo da se novac namijenjen obnovi za nju i troši.

Izbori 4. decembra podstakli su proteste bez presedana od dolaska na vlast Vladimira Putina 2000. Na demonstracijama 10. decembra između 50.000 i 80.000 ljudi zatražilo je poništavanje izbora, a novi protest zakazan je za 24. decembar.

Posmatrači Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) naveli su poslije izbora da postoje "ozbiljne indicije" o nepravilnostima tokom glasanja.

Putin je favorit za predsjedničke izbore u martu 2012, koji bi trebalo da označe njegov povratak u Kremlj, iz kojeg je otišao 2008. poslije dva uzastopna predsjednička mandata (2000-2008). Njegova partija izrazila je očekivanje da će Putin pobijediti već u prvom krugu izbora.

Bonus video: