Protest novinara Komersanta zbog smjenjivanja urednika

"Neknjiževni tekst nije pripadao nedjeljniku, redakciji ili bilo kome od autora. To je bila fotografija koja je zabilježila realno ponašanje birača na izborima"
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.12.2011. 20:55h

Više od 70 novinara izdavačke kuće Komersant protestuje zbog odluke vlasnika da otpusti glavnog urednika nedjeljnika Komersant vlast, Maksima Kovaljskog, i ocjenjuje da je riječ o pritisku na redakciju.

U otvorenom pismu, objavljenom na jednom od ruskih sajtova, novinari pišu da je Kovaljski smijenjen zbog objavljivanja fotografije biračkog listića na kojem je bila napisana psovka upućena premijeru Vladimiru Putinu.

"Neknjiževni tekst nije pripadao nedjeljniku, redakciji ili bilo kome od autora. To je bila fotografija koja je zabilježila realno ponašanje birača na izborima", piše u tom pismu.

Vlasnik izdavačke kuće Komersant Ališer Usmanov je reagujući na otvoreno pismo naveo da je "donio ispravnu odluku i da nema namjeru da je povuče"

"Nas hoće da prinude na kukavičluk što je nedostojno i neproduktivno", piše u pismu i dodaje se da je novinarima "teško da sačuvaju objektivnost" kada se na njih vrši pritisak i gone njihovi drugovi.

Novinari pišu da znaju Kovaljskog kao čovjeka "sa velikim talentom i visokim profesionalizmom" i da je za njih njegova zaštita i zaštita njihove časti i dostojanstva.

Otvoreno pismo potpisalo je do sada i 13 novinara portala Gazeta ru. koji takođe ulazi u holding Komersanta. Oni su naveli da "izražavaju solidarnost sa saradnicima izdavačke kuće Komersant" i da su takođe "protiv pritisaka na medije i pokušaje uvođenja cenzure".

Vlasnik izdavačke kuće Komersant Ališer Usmanov je reagujući na otvoreno pismo naveo da je "donio ispravnu odluku (o smjenjivanju Kovaljskog) i da nema namjeru da je povuče".

On je odbacio optužbe da je riječ o protjerivanju novinara iz političkih ili drugih pobuda.

Nedjeljnik Komersant vlast je poštovano, nezavisno izdanje, koje ima autoritet i uticaj na javno mnjenje. Ali, u posljednjim brojevima autori su prešli granicu, prekršili elementarne etičke norme, koje su prihvaćene u kulturnom društvu, naveo je Usmanov.

"Htio bih da naglasim da nije riječ o proganjanju novinara iz političkih ili drugih motiva. Za to, ja, kao vlasnik izdanja nisam nikad davao ni najmanjeg povoda i nemam namjeru da se pravdam", kazao je Usmanov.

On je naveo da su novinari Komersanta izražavali, izražavaju i izražavaće svoje stavove, ali je ukazao da je neophodno to raditi u korektnoj formi, ne vrijeđajući ničije dostojanstvo.

Bonus video: