Putin se protivi Medvedevljevom zahtjevu da se ispita regularnost izbora

Izjava Putinovog portparola uslijedila je pošto je Medvedev zatražio da se ispitaju sve primjedbe o nereguliranostima tokom izbora
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2011. 13:12h

Kabinet ruskog premijera saopštio je da se rezultati izbora neće promijeniti bez obzira na istragu i masovne proteste, javlja agencija Tanjug.

"Čak i kad uzmete u obzir takozvane dokaze, oni ne prelaze 0,5 odsto ukupnog broja glasova.

Tako da kad bi i hipotetički (rezulati) bili osporeni na sudu, to ni na koji način ne bi dovelo u pitanje legitimitet glasanja ili ukupnog rezultata", naveo je portparol ruskog premijera, Dmitri Peškov.

Izjava Putinovog portparola uslijedila je pošto je predsjednik Dmitri Medvedev zatražio da se ispitaju sve primjedbe o nereguliranostima tokom održavanja parlamentarnih izbora, 4. decembra.

U obraćanju putem društvene mreže na internetu, predsjednik Rusije je naveo da je "naložio da se ispitaju sve primjedbe sa biračkih mjesta koje se odnose na poštovanje zakona o izborima".

Predsjednički savjet za razvoj građanskog društva i ljudskih prava saopštio je, u međuvremenu, da treba da budu ispitani navodi o eventualnim kršenjima prava građana na parlamentarnim izborima.

"Izvještaji o kršenju prava građana, od prava na izražavanje do prava na iskrene i slobodne izbore, ozbiljno zabrinjavaju i svaki nagovještaj o tome treba u potpunosti ispitati", kaže se u saopštenju.

Savjet, dalje, smatra da, u slučaju da neregularnosti budu potvrđene, odgovorne treba izvesti pred lice pravde, a "namještene" izborne rezultate poništiti, prenijela je agencija Itar-tas.

Članovi savjeta smatraju da bi trebalo organizovati nove izbore ukoliko potvrđene nepravilnosti ugrožavaju vjerodostojnost izbornih rezultata.

Savjet je kritikovao prekomjernu upotrebu sile snaga bezbjednosti prema učesnicima protesta, navodeći da je to u suprotnosti sa zakonom.

"Ne samo upotreba sile, već i zastrašivanje studenata da će biti izbačeni sa visokoškolskih ustanova i pozivanje u vojsku onih studenata koji učestvuju u mirnim protestima je nedopustivo", smatra Savjet.

Savjet je, takođe, zatražio od demonstranata da ne učestvuju u provokacijama, da se uzdrže od nasilja i ne krše zakon.

Desetine hiljada ljudi okupilo se na protestu u subotu u Moskvi, a više hiljada u nekoliko gradova širom Rusije.

Opozicija traži poništavanje rezultata izbora, ostavku predsjednika Centralne izborne komisije Vladimira Čurova i istragu njegovih aktivnosti, kao i održavanje novih parlamentarnih izbora.

Galerija

Bonus video: