Sarkozi i Merkelova za pooštravanje kaznene politike

Francuska i Njemačka traže automatske sankcije zemljama članicama Evropske unije čiji deficit prelazi tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP)
0 komentar(a)
Angela Merkel, Nikola Sarkozi, Foto: Beta/AP
Angela Merkel, Nikola Sarkozi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.12.2011. 16:27h

Ovo je danas u Parizu izjavio francuski predsjednik Nikola Sarkozi.

"Želimo momentalne sankcije u slučaju nepoštovanja pravila o deficitu manjem od tri odsto BDP-a", rekao je Sarkozi novinarima nakon radnog ručka sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Sarkozi je takođe kazao da Pariz i Berlin žele "novi sporazum" bilo svih članica Evropske unije bilo samo 17 zemalja eurozone kojima bi mogle da se pridruže i ostale zemlje, kao i da bi sporazum mogao da bude postignut do marta.

Francusko-njemački sporazum je kompletiran i biće detaljno iznijet u pismu u srijedu predsjedniku Evropskog savjeta Hermanu van Rompeju, uoči samita EU u Briselu.

Sarkozi je ocijenio da euroobveznice "nisu ni u kom slučaju rješenje za krizu" i da se Francuska i Njmačka slažu po tom pitanju.

"Njemačka i Francuska se potpuno slažu da evroobveznice ni u kom slučaju nijesu rješenje za krizu", rekao je Sarkozi.

Francuska i Njemačka će, prema njegovim riječima, zatražiti uspostavljanje ojačanog i harmonizovanog "zlatnog pravila" na evropskom nivou kako bi ustavni sud svake zemlje mogao da verifikuje da je budžet izbalansiran.

Merkelova je rekla da Evropski sud pravde treba da ima mogućnost da proverava usklađenost budžeta sa "zlatnim pravilom", ali ne i da poništava budžete.

Njemačka i Francuska se zalažu da Evropski mehanizam za stabilnost stupi na snagu 2012. prije nego 2013. kao što je planirano i da odluke budu donošene kvalifikovanom većinom, a ne jednoglasno, rekao je Sarkozi.

Francuska i Njemačka takođe žele da sastanci šefova država i vlada eurozone budu održavani svakog mjeseca dok traje kriza, kao i da sadrže "precizan dnevni red", rekao je Sarkozi, a kancelarka Merkel je kao primjer navela sastanak na temu radnog prava ili razvoja infrastrukture.

Bonus video: