Moguć krah eurozone, ali ne i povratak marke

Vodeći njemački ekonomisti ocjenjuju da postoji znatan rizik da se raspadne euro-zona, ali mogućnost ponovnog uvođenja njemačke marke smatraju "apsurdnom idejom"
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2011. 15:04h

Anketa koju je među 26 vodećih stručnjaka njemačkih instituta i velikih banaka sproveo dnevnik "Fajnenšel tajms Njemačka" (Financial Times Deutschland) pokazala je da ekonomisti ocjenjuju da je vjerovatnoća da se euro-zona raspadne pod pritiskom dužničke krize između 10 i 30 odsto.

Niko od najuticajnijih njemačkih stručnjaka nije uvjeren da je raspad euro-zone nemoguć.

Istovremeno vodeći ekonomisti smatraju ne samo da je ideja povratka na marku, kako se izrazio stručnjak Deka Banke Ulrih Kater (Ulrich), "potpuno apsurdna", već izričito upozoravaju da ne bi smjelo da dođe do takvog poteza.

Jer, prema ocjeni predsjednika njemačkog Instituta za svjetsku privredu Denisa Snouvera (Dennis Snower), povratak na marku bi za Njemačku bio "kratkoročno loš i dugoročno strašan".

Krah euro-zone značio bi seriju bankrotstava - država, banaka, firmi i domaćinstava.

Povratak na marku značio bi uz to bjekstvo kapitala iz Njemačke i tešku, možda najtežu recesiju u istoriji sa padom privrednog rasta od 7,5 odsto.

Njemački izvoz prvi put će premašiti 1.000 milijardi eura

Vrijednost njemačkog izvoza će u 2011. godini prvi put u istoriji biti veća od 1.000 milijardi eura.

Kako je danas saopštilo Savezno udruženje za spoljnu trgovinu, veletrgovinu i uslužne djelatnosti (BGA), izvoz će u ovoj godini biti za 12 odsto veći nego 2010. i imaće vrijednost od 1.075 milijardi eura.

Uvoz će 2011. da poraste za 14 odsto u odnosu na prošlu godinu, na 919 milijardi.

Udruženje smatra da izvozna privreda naredne godine, zbog slabljenja svjetske konjunkture, neće biti toliko uspješna, ali da će izvoz ipak porasti za oko šest odsto na 1.139 milijardi.

Šef BGA Anton Berner (Boerner) upozorio je da se izvozna privreda doduše nada da će i naredna godina biti relativno uspješna, ali da "izvoz neće uspjeti da spasi privredu ukoliko finansijski sistemi u evropskim zemljama izmaknu kontroli".

Jer, kako se izrazio Berner, "nad povoljnim očekivanjima za narednu godinu stoji Damoklov mač dužničke krize koja stalno sa sobom nosi i opasnost da pređe i na stvarnu privredu preko nemogućnosti daljeg kreditiranja".

Bonus video: