Strah od nove erupcije vulkana na Islandu

Vulkan Katla bi mogao da izbaci pepeo u prečniku koji daleko nadmašuje erupciju vulkana Eyjafjallajokul koja je 2010. godine koštala avio kompanije dvije milijarde dolara
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.12.2011. 10:35h

Zlokobni znaci najavljuju vulkansku erupciju koja bi mogla da bude jedna od najžešćih na Islandu u posljednjih stotinu godina.

Ford Kokran, stručnjak Nacionalne Geografije, potvrdio je da je zabilježena snažna seizmička aktivnost u tom području.

" Zabilježeno je više od 500 podrhtavanja tla u i oko kratera vulkana Katla samo tokom novembra. Ova podrhtavanja su jasan znak da je došlo do pomjeranja magme, što znači da najvjerovatnije predstoji eurpcija", objašnjava Ford Kokran.

Moćni vulkan Katla mogao bi da izazove katastrofalne poplave jer bi se u slučaju erupcije istopio ledenik koji pokriva vrh njegovog kratera.

Naučnici budno posmatraju vulkan Katla još od 9. jula, kada je došlo do aktivnosti koja bi se mogla nazvati malom erupcijom.

Čak i julska aktivnost vulkana izazvala je velike poplave koje su odnijele jedan most i blokirale jedini put do drugih djelova Islanda.

Vulkan Katla bi mogao da izbaci pepeo u prečniku koji daleko nadmašuje erupciju vulkana "Eyjafjallajokul" koja je 2010. godine, zbog masovnog stopiranja letova, koštala avio kompanije dvije milijarde dolara.

Posljednja velika erupcija Katle 1918. je trajala više od mjesec dana, pretvarajući dan u noć, uništavajući usjeve i stoku uz nezapamćene poplave.

Bonus video: