Njemačka još nije uvela Bolonju do kraja. Na sreću, kažu neki

Na pravu se još izučava 90 odsto nacionalnog zakonodavstva, tako da razmjena unutar Evrope, koju podstiče ovaj sistem, za pravnike nema smisla
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.12.2011. 20:31h

U Njemačkoj je 2010. prvi put bilo više studenata sa bečelor diplomama od onih sa masterom, ipak cijela Njemačka još nije dio „Bolonje" - tri tradicionalne grane - pravo, medicina i katolička teologija nisu dio tog procesa.

U Njemačkoj su studije prava strožije normirane i završavaju sa takozvanim drugim državnim ispitom. Studenti prvo uče pravne osnove, a onda se usmjeravaju na jednu granu. Potom dva semestra praktično nestaju u bibliotekama. U takozvanom repetitorijumu obnavlja se čitavo, do tada naučeno gradivo, slijedi ispitni maraton i nakon četiri do pet godina prvi državni ispit.

Drugi državni ispit se polaže nakon pripravničkog staža i još nekoliko ispita i tek tada student prava postaje diplomirani pravnik i može tražiti posao kao advokat ili sudija.

Jedna njemačka specifičnost je teško razumljiva stranim studentima, prvi državni ispit se obično shvata kao nešto više od bečelora, a manje od mastera.

Ranije su osim državnih ispita postojale diplomske i magistarske studije, koje su, nakon uvođenja bečelora i mastera ukinute. Takozvani Bolonja-proces izjednačava nivoe studiranja u cijeloj Evropi i tako olakšava razmjenu studenata.

Protiv Bolonje u pravnim naukama

Pravnici, ljekari i katolički teološki univerziteti nisu do sada bili uključeni u taj proces. Na sreću, kaže profesor Bern Hajnrih, dekan Pravnog fakulteta na berlinskom Humbolt Univerzitetu, inače veliki protivnik Bolonjskog procesa, posebno u pravnim naukama.

"Prvo, na pravu se još izučava 90 odsto nacionalnog zakonodavstva, tako da razmjena unutar Evrope, koju podstiče ovaj sistem, za pravnike nema smisla. Drugo, ovim se ugrožava zvanje pravnika u Njemačkoj, u tradicionalnom smislu, jer više neće biti prvog i drugog državnog ispita", izjavio je Hajnrih za njemački državni radio "Dojče vele".

Štaviše, profesor Hajnrih se nada da će se i do sada reformisane studije vratiti tradicionalnim njemačkim diplomama.

Ni master ne garantuje kvalitet u medicini, kamoli bečelor

I ljekari u Njemačkoj studije završavaju državnim ispitima.

Burkhart Danc, referent za akademska pitanja na berlinskom Medicinskom fakultetu Šarite smatra da Njemačka još nije spremna za promjene u studijama medicine.

"Mnogo i dugo smo razmišljali o tome na Šariteu i došli smo do prvih pomaka: Mi želimo novi sistem studiranja koji dogovara Bolonja-procesu. Ali smo svjesni i toga da je to politička odluka koju treba objasniti u mnogim institucijama i da Njemačka za to još nije spremna", rekao je Danc.

Ljekari školovani po tradicionalnom sistemu ubijeđeni su da je riječ o programu koji savršeno garantuje da će nakon svih godina studiranja sa univerziteta zaista otići pravi ljekar. Do sada master studije to nisu mogle da garantuju, a kamoli bečelor.

Ipak, na Šariteu tvrde suprotno. Da ima političke volje, moglo bi se organizovati tako da nakon BA i MA diploma studenti polažu dalje državne ispite.

Njemačko visoko školstvo nije jedino koje se drži starih studijskih sistema. BA i MA diplome iz medicine nude u Evropi i Švajcarska i Holandija

Bonus video: