Iran planirao napade na američke baze u Njemačkoj?

Njemačko državno tužilaštvo je pokrenulo istragu zbog mogućeg planiranja napada Irana na američke vojne objekte u Njemačkoj.
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.12.2011. 14:17h

Ovo saopštenje stiglo je danas iz kancelarije ovog tužilaštva u Karlsruheu.

„Pokrenuli smo istražni postupak i trenutno sprovodimo operativne mjere“, rekao je državni tužilac Harald Range. Naglasio je da postoji sumnja da Teheran, u slučaju napada SAD-a na Iran, planira da izvede napade na američke vojne baze u Njemačkoj.

Predsjednik njemačke Kancelarije za borbu protiv kriminala (BKA) Joerg Zirkeje istovremeno naglasio da trenutno ne postoji „akutna opasnost“ od napada.

Njemačko državno tužilaštvo time je potvrdilo pisanje dnevnika „Bild“, koji je u četvrtak objavio kako Iran u slučaju napada SAD-a planira napade na američke baze u Njemačkoj kako bi onemogućio logistiku i eventualno snadbijevanje trupa koje bi krenule na Iran.

Kako dalje piše „Bild“, njemačko državno tužilaštvo sprovodi istragu zbog „špijunskih djelatnosti u svrhu sabotaže“. Cilj istrage je, kako se navodi, jedan njemački preduzetnik koji je njegovao „konspirativne kontakte“ s iranskom ambasadom u Berlinu. Vlasti su 2. oktobra pretražile kuću osumnjičenog.

SAD u Njemačkoj drži nekoliko vojnih baza od kojih je najveća u mjestu Ramštajn, gdje se nalazi i najveći američki vojni aerodrom i vojna bolnica izvan SAD-a.

Bonus video: