Junker Trampu: Prijetnjama se ne pregovara

"Želio bih da ponovim poziv da to izuzeće bude bezuslovno i trajno. Smatramo da američke mjere ne mogu da se opravdaju na osnovama nacionalne bezbjednosti"
2 komentar(a)
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.05.2018. 09:00h

Evropska unija (EU) neće prihvatiti prijetnje u pregovorima sa SAD da bi obezbijedila trajno izuzeće od američkih uvoznih tarifa, poručio je predsjednik Evropske komisije (EK) Žan-Klod Junker.

"Želio bih da ponovim poziv da to izuzeće bude bezuslovno i trajno. Smatramo da američke mjere ne mogu da se opravdaju na osnovama nacionalne bezbjednosti", rekao je Junker Evropskom parlamentu, prenosi Tanjug.

Junker je dodao da će se nastaviti pregovori sa SAD, ali je istakao da EU "odbija da pregovara pod prijetnjom".

EU je u utorak saopštila da je odluka američke administracije da za mjesec odloži uvođenje tarifa na uvoz čelik i aluminijum iz Unije loša za biznis i da bi tom evropskom blok trebalo odobriti stalno izuzeće.

Odluka SAD "prolongira nesigurnost na tržištu, što već ima uticaja na poslovne odluke", navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Ova objava SAD samo za mjesec odlaže potencijalni transatlantski trgovinski rat, pošto je EU ranije upozorila da će odgovoriti kontramjerama ako administracija Donalda Trampa uvede tarife.

Bonus video: