Britanci predviđaju propast eura

Britanski ambasadori se pripremaju kako bi pomogli svojim državljanima u inostranstvu u slučaju propasti banaka, čak i u slučaju da izbiju ulični neredi zbog dužničke krize
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2011. 16:15h

Britanske ambasade su dobile obavještenje svoje vlade da se pripreme za kolaps eura i raspad eurozone, piše britanski list Telegraf. Britanski ministri dobili su diskretno upozorenje da je raspad eura, koji je do juče bio nezamisliv, sad itekako moguć. Ambasadori se pripremaju kako bi pomogli svojim državljanima u inostranstvu u slučaju propasti banaka pa čak i u slučaju da izbiju neredi zbog dužničke krize.

Britansko ministarstvo finansija već je ranije ovog mjeseca potvrdilo da se ozbiljno pripremaju za kolaps eurozone. Viši službenik ministarstva je otkrio da je britanska vlada zabrinuta, rekavši da sad itekako razmišljaju o tome da je raspad eura samo pitanje vremena.

" Nama je u interesu da se to dogodi što kasnije jer bi imali više vremena da se za to pripremimo", izjavio je ministar za Dejli Telegraf.

Ministarstvo vanjskih poslova već je dalo uputsva svojim ambasadorima da počnu sa pripremama za najgore scenarije koji uključuju proteste, nerede i socijalne nemire u gradovima širom EU. Dobili su i instrukcije kako da pomognu desetinama hiljada Britanaca u slučaju finansijskog sloma zbog kojeg ne bi mogli da dođu do svog novca u bankama.

Obzirom na grčko iskustvo, Britanci vjeruju da bi slični neredi mogli da pogode i druge metropole ako propadne euro.

Najcrnji scenario predviđa da bi u slučaju da padnu pojedine vlade u eurozoni, propale i pojedine banke, što bi izazvalo potpuni haos. Neki analitičari smatraju da bi time povukli i raspad čitavog finansijskog sistema, koji bi u propast povukao i mnoge kompanije koje zavise od bankarskih kredita. I pojedine britanske banke se pripremaju za najgori scenario.

Bonus video: