Poljska centralna banka će pomoći ako presuše krediti

Narodna banke Poljske (NBP) spremna je da pomogne bankama u Poljskoj u vlasništvu stranaca, ako zbog dužničke krize u eurozoni matične banke na Zapadu zaoštre kreditnu politiku i u bankama-ćerkama u Srednjoj i Istočnoj Evropi
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.11.2011. 16:11h

"Ukoliko bi se odjednom smanjilo finansiranje, NBP ima finansijske instrumente da obezbijedi likvidnost, što znači da to smanjenje kredita ne bi bilo naglo, već lagano, a povešćemo računa o tome da se ne destabilizuje finansijski sistem", kazao je jedan od viceguvernera NBP Andžej Račko.

On je danas biznis kanalu televizije TVN rekao i da će "NBP ubaciti u sistem toliko novca koliko bude potrebno".

U cijeloj Srednjoj Evropi vlade i centralne banke zabrinute su da će se problemi finansijskog sektora u starim članicama EU prenijeti i na banke u regionu koje su mahom u vlaništvu stranog kapitala.

Oni strahuju da će se problemi preliti iako same banke ćerke u Poljskoj, Češkoj ili Slovačkoj nemaju problema i ne bi ni morale da zaoštravaju kreditnu politiku prema građanima ili privredi.

U Poljskoj su tri četvrtine bankarskog sektora u vlasništvu stranih banaka i ne samo poljski ekonomisti, već i rejting agencije, poput Fiča, u izvještajima upozoravaju na rizik da se problemi banaka na Zapadu prenesu u Srednju i Istočnu Evropu.

Uznemirenje u Srednjoj Evropi izazvala je najava centralne banke Austrije da sprema do kraja godine smjernicu kojom bi naložila austrijskim bankama da u postkomunističkom regionu finansiraju kredite iz lokalnih izvora a da obim kredita ne smije da pređe 110 odsto uloga i sredstava u tim zemljama.

U vrijeme svjetske ekonomske krize prije tri godine krediti u Poljskoj su ostali dostupni uglavnom u bankama sa poljskim kapitalom, dok su banke ćerke velikih zapadnih banaka maksimalno zaoštrile uslove kreditiranja.

U susjednoj Češkoj i Slovačkoj nadaju se da njihove banke problemi stranih vlasnika neće pogoditi, pošto ionako imaju najpovoljniji odnos lokalnih uloga i kredita.

Krediti u Češkoj čine svega 80 odsto uloga i sredstava kojima raspolažu banke, što je najpovoljnije u cijeloj Evropi.

"Centralna banka Austrije nastoji da štiti domaći finansijski sektor i želi da se banke finansiraju lokalno a ne da uzimaju od centrala ili drugih u bankarskom sektoru", kazao je danas za Gazetu viborču direktor jedne neimenovane velike češke banke u vlasništvu Austrijanaca.

On je dodao da će ta mjera više pogoditi Balkan i jug kontinenta nego Srednju Evropu.

Austrijska Erstebank, vlasnik Češke sporžitelne, u Mađarskoj je prema kvartalnom izvještaju dala kredite u visini 200 odsto uloga i depozita, u Hrvatskoj 150 odsto a u Rumuniji 140 odsto, prenijeli su češki mediji.

Bonus video: