Generalni štrajk u Grčkoj 1. decembra

U Grčkoj je u protekle dvije godine odganizovano na desetine štrajkova i protesta dok se država bori sa ozbiljnom finansijskom krizom
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.11.2011. 08:07h

Sindikati zaposlenih u javnom i privatnom sektoru u Grčkoj najavili su za 1. decembar generalni štrajk, što je prvi ovakav protest od imenovanja nove prelazne koalicione vlade.

Konfederacija sindikata zaposlenih u privatnom sektoru (GSEE) i sindikati javnog sektora najavili su 24-časovni štrajk za 1. decembar, kako bi protestovali protiv budžeta za 2012. o čemu parlament treba da raspravlja nekoliko dana kasnije, prenio je AP.

Vlada nacionalnog jedinstva Grčke obavezala se da će dosljedno sprovoditi mjere štednje i reforme javnog sektora zbog čega će mnogi zaposleni izgubiti posao

Tokom generalnog štrajka u oktobru rad brojnih službi širom Grčke bio je u prekidu dva dana, a protesti je bilo na ulicama prijestonice i grada Solunu na sjeveru zemlje.

U Grčkoj je u protekle dvije godine odganizovano na desetine štrajkova i protesta dok se država bori sa ozbiljnom finansijskom krizom.

Zbog mjera štednje koje sprovodi grčka vlada zaposleni u javnom transportu, lokalnoj administraciji i grčkoj elektrodistribuciji obustavili su danas rad, a metro, tramvaji i vozovi u atinskoj prijestonici bili su u prekidu četiri sata.

Vlada nacionalnog jedinstva Grčke, koja je početkom mjeseca preuzela dužnost, obavezala se da će dosljedno sprovoditi mjere štednje i reforme javnog sektora zbog čega će mnogi zaposleni izgubiti posao.

To je preduslov za dobijanje novih kredita od Međunarodnog monetarnog fonda i Centralne evropske banke bez kojih bi Grčka država bankrotirala.

Bonus video: