Holandija se sprema na kontrolu svojih granica

"Građani imaju pravo na život bez praćenja i špijuniranja“, tvrdi stručnjak za pravo iz Roterdama Inez Veski
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.11.2011. 13:02h

Nakon što je Francuska pooštrila kontrole na granicama, a Danska djelimično uvela granične kontrole, i Holandija namjerava da od sljedeće godine uvede sistem nadzornih kamera na granici prema Njemačkoj i Belgiji, prenosi Dojče Vele.

Na 15 velikih graničnih prelaza prema Njemačkoj i Belgiji biće postavljen automatski sistem nadzora. Kamere će snimati vozila od 1. januara, 2012. godine i podatke, kao što je porijeklo auta, uporediti sa popisom sumnjivih automobila i određenih rizičnih profila. Ukoliko sistem reaguje, policija zaustavlja vozača. Planove o kojima su pisali holandski mediji potvrdilo je holandsko ministarstvo migracija.

Ovakav korak bi mogao da izazove i novu raspravu o granicama unutar Evropske unije. Francuska je u aprilu zbog straha od izbjeglica iz sjeverne Afrike pooštrila kontrole na granicama prema Italiji. Prošlog ljeta Danska je djelimično uvela stalne kontrole na svojim vanjskim granicama – premda Šengenski ugovor od 1995. godine kontrole predviđa samo u izuzetnim slučajevima. Povjerenica za unutrašnje poslove Unije Sesilija Malmstrom i zemlje članice već nekoliko mjeseci vode raspravu o reviziji ugovora. Zatražene su detaljne informacije iz Haga i najavljuje se provjera cijelog slučaja, te da li je holandsko ponašanje u skladu s evropskim ugovorima, potvrđeno je iz Evropske komisije.

Ovakav korak bi mogao da izazove i novu raspravu o granicama unutar Evropske unije

Prema ministarstvu migracija, kontrole služe borbi protiv krijumčarenja ljudima i ilegalnog useljavanja. Na manjim graničnim prelazima biće postaviljene i mobilne kamere. Ministar pravosuđa planira da ove zime predstavi prjedlog zakona prema kojem država ima pravo da četiri sedmice čuva slike i podatke. Na autoputevima unutar Holandije već se fotografišu tablice automobila i provjerava jesu li vozači platili eventualne kazne.

No, planovi vlade nailaze i na negodovanje u samoj Holandiji.

"Građani imaju pravo na život bez praćenja i špijuniranja“, tvrdi stručnjak za pravo iz Roterdama Inez Veski.

"SSistematičan i totalni nadzor“ krši evropsku konvenciju o ljudskim pravima. U Njemačkoj je Ustavni sud 2008. godine zabranio automatsko fotografisanje registarskih tablica.

Bonus video: