ISPOD LEDA NAFTA

Norveška kreće u eksploataciju nafte na Arktiku

Norveška je objavila 20-godišnji plan iskorištavanja arktičkih izvore gasa i nafte.
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2011. 11:54h

Kako predviđa ministar spoljnjih poslova Norveške, ovaj projekat će koštati milijarde dolara a suparništvo oko arktičkih resursa će se, na žalost, pojačati .

"To je generacijski projekat", rekao je ministar Jonas Gahr Ster. "Led se topi, otvaraju se novi transportni pravci, resursi postaju dostupniji što u regiju privlači ljudsku aktivnost".

Na 134 stranice kaže se kako će velika infrastrukturna gradnja, ulaganje u istraživanje, nova flota borbenih mlaznjaka i pažljiva diplomatija dovesti do "nove industrijske ere na dalekom sjeveru", pa i na ostrvima čija je teritorijalna pripadnost još uvijek sporna.

Susjedi poput Rusije i Velike Britanije već su osporile norvešku tvrdnju da joj pripada naftom potencijalno bogata grupa ostrva Svalbard, na pola puta između Norveške i Sjevernoga Pola.

Prošli je mjesec Rusija i službeno osporila norvešku privremenu zaplijenu ruskih ribarskih brodova jer su lovili u vodama koje Moskva smatra svojim teritorijalnim vodama. Ruski političar Vladimir Žirinovski je taj je čin nazvao gusarskim.

Preporučujemo za Vas