Italija bez političara kreće u pospremanje haosa

Imenovanje uglednog bivšeg evropskog komesara da zamijeni senzacionalističkog medijskog tajkuna Silvija Berluskonija, donijelo je olakšanje u prijestonice eurozone
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.11.2011. 03:28h

Mario Monti je formirao novu tehnokratsku vladu u nadi da će se izboriti sa velikom dužničkom krizom koja prijeti cijeloj eurozoni i smiriti finansijska tržišta.

Šesnaest članova novog kabineta, uključujuči dvije žene, položilo je zakletvu pred predsjednikom Đorđom Napolitanom u njegovoj palati, čime je okončana haotična politička kriza koja je dovela u Italiju centar rastućih problema eurozone.

Vlada sada ima hitan zadatak da rješava krizu koja je izazvala porast troškova pozajmljivanja Italije na neodrživ nivo i dovela je do ivice ekonomske katastrofe.

U govoru nakon što je predsjedniku predstavio članove kabineta, Monti je rekao: „Sigurni smo u ovo što radimo i dobili smo brojne signale ohrabrenja od naših evropskih partnera i svijeta...Sve to će se, vjerujem, pretvoriti u smirivanje onog dijela tržinih problema koji se tiče naše države.“

Imenovanje uglednog bivšeg evropskog komesara da zamijeni senzacionalističkog medijskog tajkuna Silvija Berluskonija, donijelo je olakšanje u prijestonice eurozone.

Premijer sam vodi ekonomiju

Njemačka kancelarka Angela Merkel veoma cijeni Montija, rekao je njen portparol u Berlinu i dodao da je spremna da se sastane sa njim. Mnogi svjetski lideri su nastojali da izbjegnu Berluskonija, ozloglašenog zbog nepristojnog humora i diplomatskih gafova.

Nakon sporova između političkih stranaka, koji su komplikovali Montijev politički zadatak, u novoj vladi nema nijednog političara

Monti, ugledni profesor ekonomije, je rekao da će sam predvoditi resor ekonomije.

Korado Pasera, generalni direktor najveće italijanske banke u segmentu poslovanja s građanima, Inteza Sanpaolo, biće na čelu ministarstva za infrastrukturu i industriju.

Nakon sporova između političkih stranaka, koji su komplikovali Montijev politički zadatak, u novoj vladi nema nijednog političara, što je on i želio.

Neki analitičari kažu da bi je to moglo učiniti ranjivijom na zasjede u parlamentu tokom usvajanja nepopularnih mjera.

Međutim, Monti je rekao da će to osnažiti vladu tako što će joj omogućiti da izbjegne političke sporove i nastavi usvajanje vitalnih reformi.

Berluskonijeva stranka dala podršku

Monti bi danas trebalo da predstavi program štednje gornjem domu, Senatu. Očekuje se da nakon toga bude održano glasanje o povjerenju u oba doma parlamenta.

Monti je kazao da uspjeh vlade zavisi od toga da se javnosti objasni ono što se očekuje da budu bolne mjere štednje

Reforme zahtijevaju evropski lideri u cilju obuzdavanja krize u centru problema eurozone.

Komentatori su generalno pozdravili sastav nove vlade i Montijevu odluku da preuzme ekonomski resor. „Očigledno želi da ima kontrolu nad onim što je jasno najkritičnija oblast,“ rekao je Rikardo Barbieri, glavni evropski ekonomista banke Mizuho, prenio je Rojters.

Monti je kazao da uspjeh vlade zavisi od toga da se javnosti objasni ono što se očekuje da budu bolne mjere štednje.

Očekuje se da nova vlada, koja je formirana za tri dana, dobije ubjedljivu većinu u oba doma parlamenta, s obzirom na to da je većina političkih stranaka, osim Sjeverne lige, obećala široku spoljnu podršku.

Za Montijev uspjeh je od ključnog značaja bila podrška stranke PDL odlazećeg premijera Berluskonija, kojeg je ubrzano pogoršavanje krize primoralo na ostavku u subotu.

Nova vlada

Predsjednik Đorđo Napolitano, koji je organizovao brzu predaju vlasti, pozvao je na vanredne napore kao bi se vratilo povjerenje tržišta u Italiju, rekavši da država mora da refinansira oko 200 milijardi eura obveznica do kraja aprila.

Monti je rekao da će njegova vlada trajati do narednih izbora, zakazanih za 2013, uprkos rasprostranjenim spekulacijama da će mu političari dati samo onoliko vremena koliko je dovoljno da se primijene reforme.

„Nadam se da će ova vlada tehnokrata uspjeti da odgovori na sve zahtjeve Evropske centralne banke,“ rekao je odlazeći ministar za industriju Paolo Romani iz Berluskonijevog PDL-a, za list „Korijere dela sera.“

„Međutim, budimo jasni, čim se to završi, očekujemo da Monti da narodu šansu da izabere vladu.“

Od bunga bunga do banka banka

Za sedam olujnih dana, Italija je prešla put „od bunga bunga do banca banca,“ prema viđenju jednog karikaturiste, prenio je Rojters.

Ovo prvo se odnosi na divlje zabave koje je Berluskoni navodno organizovao sa mladim starletama i prostitutkama u svojim vilama. Drugo, što znači banka na italijanskom, odnosi se na finansijski svijet koji će dominirati mandatom novog premijera.

Razlika između Berluskonija i Montija ne može biti očiglednija. Prošle subote ujutro, znajući da će toga dana biti odabran za mandatara nove vlade, Monti je tiho napustio hotel i, kao i svake nedjelje, pošao u u crkvu sa suprugom Elzom, sa kojom je u braku 40 godina, piše Rojters.

Ispratio Berluskonija

Potom je se vratio u kabinet i prionuo na posao spasavanja Italije od finansijske katastrofe.

„Monti pripada onoj vrsti ljudi svoju vjeru tiho ispovijedaju umjesto da je nose kao značku,“ rekao je lider franjevačkog reda u Italiji, pozdravljajući Montijev rezervisani, politički karakter kao „dašak svježeg vazduha“ u italijanskoj politici.

Berluskoni imao malo vremena

Osim u okviru zvaničnih obaveza, poput državnih sahrana, bivši premijer je rijetko išao u crkvu. Berluskoni, koji za sobom ima dva razvoda, jednom se pohvalio kako može da „odradi osam žena za noć“, što mu ostavlja malo vremena da se bavi poslom premijera.

Na vrhuncu jednog od seksualnih skandala, ponosno je izjavio „nisam svetac“. Sa druge strane, jedna od malobrojnih svjetovnih aktivnosti Montijevih je prisustvo otvaranju sezone u milanskoj Skali svake godine.

Berluskonija su optuživali da je stalno imenovao mlade žene na političke funkcije više zbog izgleda nego zbog kvalifikacija. Tri žene u Montijevoj ekspertskoj vladi su ugledni profesionalci - advokatica, bivša šefica policije i profesorica univerziteta.

Rojters navodi da već postoje znaci da Italija nakon višegodišnjeg jakog političkog antagonizma, ulazi u novu, smirenu fazu korektnosti i možda čak civilizovanosti. Berluskoni je koristio svaku šansu da verbalno napadne svoje političke protivnike, nazivajući ih „imbecilima“ i „izdajninicima.“

Monti se, u prvim komentarima nakon imenovanja svoje vlade, tiho zahvalio Berluskoniju „sa poštovanjem za ono što je uradio.“ To je ponašanje tipično za čovjeka koga svi zovu „profesor“ zbog godina koje je proveo u akademskim krugovima, u posljednje vrijeme na čelu prestižnog milanskog univerziteta Bokoni.

Galerija

Bonus video: