"OPTUŽBE BEZ DOKAZA

Šakal odbio da se izjasni o krivici za napad u Parizu

Suđenje Karlosu "Šakalu" počelo je 7. novembra, a očekuje se da će trajati oko šest nedjelja
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2019. 13:57h

Nekada najpoznatiji terorista na svijetu Karlos "Šakal" odbio je danas pred specijalnim antiterorističkim sudom u Parizu da se izjasni o krivici za napad u kojem je 1982. godine u tom gradu poginula jedna osoba, a ranjeno 66.

"Odbijam da kažem da li sam nevin ili kriv. Optužujete me bez dokaza", rekao je šezdesetdvogodišnji Venecuelanac čije je pravo ime Iljič Ramires Sančes.

Njemu se u Francuskoj sudi za četiri napada izvedena početkom osamdesetih godina prošlog veka u kojima je poginulo 11, a ranjeno oko 150 ljudi.

Suđenje Karlosu "Šakalu" počelo je 7. novembra, a očekuje se da će trajati oko šest nedjelja.

Prema optužnici, Karlos je imao duboko lični motiv za dva napada iz 1982, pošto je pokušao da primora Francuze da oslobode njegovu djevojku Magdalenu Kop - kojom se kasnije oženio i sa kojom je dobio ćerku - i saborca Bruna Bregea.

Šestoro ljudi poginulo je u dva napada - na voz na relaciji Tuluz-Pariz i parisko sjedište jednog lista na arapskom jeziku.

Grupa po imenu Organizacija za arapsku oružanu borbu preuzela je odgovornost za dva napada na novogodišnje veče 1983, jedan na željezničkoj stranici u Marseju u kojem su poginule dve osobe i drugi u brzom vozu na istoku Francuske koji je imao tri žrtve.