Merkel: Evropa u najtežoj krizi od Drugog svjetskog rata

Kod građana Njemačke raste nezadovoljstvo zbog sve većeg izdvajanja za spas slabih država članica eurozone pa je kancelarka rekla da je Njemačka odgovorna prema svojim partnerima
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: FoNet
Angela Merkel, Foto: FoNet
Ažurirano: 14.11.2011. 16:34h

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da Evropa mora da napreduje prema političkoj uniji, a dužničku krizu eurozone nazvala je "najtežim trenutkom za Evropu" od Drugoga svjetskog rata.

U govoru pred članovima svoje Hrišćanskodemokratske unije (CDU) Merkel je ponudila nove zamisli za rješenje krize koja je Evropsku uniju prisilila da pozajmicama spašava Grčku, Irsku i Portugal dok zabrinutost raste za preživljavanje eurozone, prenijela je agencija Rojters.

Na stranačkom kongresu u Lajpcigu Merkel je jasno rekla da će Njemačka morati da napravi nove žrtve.

“Euro je više od valute. On je simbol ujedinjenja Evrope i simbol mira, slobode i prosperiteta. Propadne li euro, propasće Evropa. Dragi prjatelji, to želimo da izbjegnemo. Riječ je o projektu istorijskih razmjera. Treba nam daljni razvoj EU. To znači da izgradimo Evropu kako bi euro imao svoju budućnost" rekla je Merkel.

Kod građana Njemačke raste nezadovoljstvo zbog sve većeg izdvajanja za spas slabih država članica eurozone pa je kancelarka rekla da je Njemačka odgovorna prema svojim partnerima.

"Njemačka će i sama biti ranjiva ako budu druge države uvučene u krizu", rekla je Merkel i podsjetila da se 60 odsto njemačkog izvoza plasira u Evropsku uniju.

"Irski problemi su slovački problemi, grčki problemi su holandski problemi, a španski su naši problemi", kazala je Merkel i poručila:

"Naša odgovornost ne prestaje na našim granicama".

Ona je jasno rekla da postoji crvena linija koju Njemačka neće preći pa je odbacila zajedničke obveznice eurozone.

Bonus video: