Klaus za Evropsku uniju prognozira izgubljenu deceniju

"Ako bih bio racionalni pesimista, a ne neosnovani optimista plašim se da Evropu, a i nas sa njom, čeka izgubljena decenija"
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.11.2011. 09:55h

Češki predsjednik Vaclav Klaus predvidio je da Evropsku uniju čeka izgubljena decenija, kao Japan 1990-ih godina i ocijenio da će Evropa, ako ne prođe kroz sistemskutranziciju kao što su to učinile postkomunističke zemlje, postati periferija svijeta.Po ocjeni češkog predsjednika, jedan od uzroka sadašnje dužničke i finansijske krize koja se preliva i na članice Unije van zone eura je pogrešno sistemsko ustrojstvo EU."Slično kao u komunizmu, u njemu vlada diktatura politike nad ekonomijom", napisao je Klaus za češki nedjeljnik Tiden i upozorio da EU mora da prođe kroz sistemsku tranziciju, onako kako su je prolazile istočnoevropske članice poslije pada komunizma."Ako bih bio racionalni pesimista, a ne neosnovani optimista plašim se da Evropu, a i nas sa njom, čeka izgubljena decenija", napisao je Klaus."Ukoliko Evropa želi da stane na noge, mora temeljno da se promijeni. Kažimo to jasno: ili će u Evropi što prije biti sprovedena takva tranzicija, ili će Evropa postati periferija svijeta koji se dinamično razvija. Evropski politiccari ne uviđaju da EU stoji na sudbinskoj raskrsnici i misle da su im dovoljne kozmetičke intervencije", poručio je češki predsjednik.

"Ako bih bio racionalni pesimista, a ne neosnovani optimista plašim se da Evropu, a i nas sa njom, čeka izgubljena decenija"

Politika je tamo gdje je demokratijaČeški predsjednik predložio je u komentaru za današnji Tiden i recept za rješenje krize - povratak odlučivanja iz Brisela na nivo nacionalnih država."Politika može da bude samo tamo gdje je demokratija, na nivou država. Na nivou kontinenata ne može da se vodi politika. Pretpostavka za politiku i demokratiju je narod. A nikakav evropski narod ne postoji", zaključio je Vaclav Klaus.

Bonus video: