Ubijen otmičar koji je oteo brod sa 18 putnika

"Operacija je bila uspješna. Niko od putnika i članova posade nije povrijeđen", kazao je državnoj televiziji TRT zamjenik ministra saobraćaja Habib Soluk
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.11.2011. 09:11h

Turske snage bezbjednosti okončale su rano jutros 12 časovnu dramu sa taocima kada su ubile kurdskog otmičara koji je u petak nedaleko od Istanbula oteo brod sa 18 putnika.

Otmičar je brod Kartepe oteo nakon što je isplovio iz sjeverozapadne luke Izmit. U akciji oslobađanja talaca niko više nije povrijeđen.

Brod je pod pratnjom obalske straže plovio dok nije ostao bez goriva i usidrio se kod luke Silivri, zapadno od Istanbula.

Pripadnici elitnih jedinica vojske i policije ukrcali su se na brod pred zoru i ubili otmičara, kazao je guverner Istanbula Husejin Avni Mutlu.

Televizijske ekipe koje su pratile akciju navode da je nekoliko osoba skočilo sa broda u more u trenutku kada su se čuli hici iz vatrenog oružja.

"Operacija je bila uspješna. Niko od putnika i članova posade nije povrijeđen", kazao je državnoj televiziji TRT zamjenik ministra saobraćaja Habib Soluk.

Na brodu je bilo 18 putnika, među kojima pet žena, kao i četiri člana posade i dvije osobe na obuci.

Otmičar je putnicima oduzeo mobilne telefone, ali je jedan od članova posade detaljno opisao situaciju na brodu u telefonskoj izjavi televiziji TRT.

Mutlu je otmičara nazvao "pripadnikom terorističke organizacije", aludirajući na kurdsku pobunjeničku grupu Radnička partija Kurdistana (PKK), koja se bori za autonomiju jugoistoka Turske gdje su Kurdi većina.

Pripadnici te partije često izvode terorističke napada u turskim gradovima, poslije čega turska vojska i policija obično žestoko odgovaraju napadom na kurdska naselja, ne libeći se da upadnu i na teritoriju susjednog Iraka.

Turski ministar saobraćaja Binali Jildirim ranije je saopštio da se otmičar naoružan bombom nalazio u kabini kapetana broda, a uređaj pronađen prilikom oslobađanja talaca trenutno provjeravaju stručnjaci za eksploziv.

PKK nije zvanično preuzela odgovornost za otmicu.

Galerija

Bonus video: