Sarkozi: EU će primiti zemlje Balkana, ali će integracija biti nemoguća

Trenutno je 27 zemalja u EU. Jasno, u nekoj fazi budućnosti moraćemo uključiti i zemlje Balkana. Onda će nas biti tridesetak...
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.11.2011. 13:44h

Francuski predsjednik Nikola Sarkozi, u obraćanju studentima, rekao da će EU morati na kraju da primi zemlje Balkana, ali da će tada integracija biti nemoguća.

Prema njegovu mišljenju, budući razvoj EU trebalo bi da se razvija u dva smjera: zemlje članice eurozone trebalo bi da prodube svoju integraciju, dok bi zemlje koje su van eurozone, kao i one koje tek trebaju da pristupe EU, trebalo da važe druga, odnosno s njima bi trebalo imati relativno labave odnose i ići u smjeru konfederacije.

"Trenutno je 27 zemalja u EU. Jasno, u nekoj fazi budućnosti moraćemo uključiti i zemlje Balkana. Onda će nas biti tridesetak, a potpuna integracija i model federalizma su nemogući s tako velikim brojem zemalja", objasnio je svoje viđenje situacije Sarkozi, a prenose Rojters i portal Index.hr.

Rojters, međutim, podsjeća da je Sarkozi javno zagovarao upravo integraciju unutar EU, kao način rješavanja krize eurozone, dok se u praksi rukovodio "intergavermentalističkim modelom odlučivanja", odnosno sve važne odluke donosio je u kombinaciji sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Bonus video: