Poljski učitelji moraju da prijave kad roditelj tuče đaka

Prošle godine je u Poljskoj na zatvorske kazne zbog porodičnog nasilja osuđeno 16.000 ljudi, a u 3.000 slučajeva zlostavljana su bila djeca
0 komentar(a)
nasilje, Foto: Shutterstock.com
nasilje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 08.11.2011. 10:33h

Po novim zakonima u Poljskoj, sada i škole i ljekari treba da sprečavaju Poljake da tuku svoju djecu, pa će ako se pojavi sumnja se tako nešto dešava, oni morati da slučaj registruju i pogođenom djetetu otvore tzv. plavi karton.

Formular je dostupan na Internetu, a ako se dijete pojavi u školi sa modricama, ili ako učitelji posumnjaju da je ono psihički zlostavljano, u ispunjavanju "plave karte" treba da učestvuje i neko iz porodice djeteta a svaki put kada je moguće i psiholog.

Ukoliko dijete zlostavljaju i otac i majka, škola ili ljekar mogu da pozovu nekog iz šire porodice, dedu ili babu, strica, tetku.

Prema podacima Ministarstva pravde, prošle godine je u Poljskoj, koja ima 38 miliona stanovnika, na zatvorske kazne zbog porodičnog nasilja osuđeno 16.000 ljudi, a u 3.000 slučajeva zlostavljana su bila djeca.

Osuđeni nasilnici su samo vrh ledenog brijega jer je često nasilje u porodici tabu tema; žrtve se stide da priznaju da im se tako nešto dešava i ne traže pomoć.

Osuđeni nasilnici su samo vrh ledenog brijega jer je često nasilje u porodici tabu tema; žrtve se stide da priznaju da im se tako nešto dešava i ne traže pomoć

Istraživanje je obuhvatilo i škole a sa slučajevima zlostavljane djece - bilo psihički bilo fizički, susreo se svaki treći učitelj, ali čak 14 odsto njih je priznalo da na porodično zlostavljanje svojih učenika nikada ne reaguje.

Samo tri odsto učitelja koji tim povodom nešto preduzme prijavljuje ovakve slučajeve tužilaštvu. Većina odabere razgovor sa roditeljima ili obavijesti direktora.

Sada ih zakon obavezuje da svako podozrenje registruju u plavom kartonu koji je na raspolaganju socijalnim službama.

Bonus video: