Šešelju 18 mjeseci zatvora zbog nepoštovanja suda

Kao otežavajuću okolnost, sudije su navele “nedostatak kajanja” kod optuženog i široku dostupnost knjige
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2011. 11:38h

Haški tribunal osudio je danas Vojislava Šešelja na 18 mjeseci zatvora zbog nepoštovanja suda, proglasivši ga krivim za objavljivanje informacija o identitetu zaštićenih svjedoka iz glavnog procesa koji se protiv njega vodi po optužnici za ratne zločine, uprkos odlukama Tribunala.

Izričući presudu, predsjedavajući sudija O Gon Kvon je rekao da je pretresno vijeće van svake sumnje utvrdilo da je Šešelj u jednoj od svojih knjiga objavio podatke na osnovu kojih je moglo biti identifikovano 10 svjedoka čiji su identiteti u tom trenutku bili zaštićeni nalogom Tribunala.

U vrijeme objavljivanja knjige, Šešelj je, prema presudi, bio svjestan da su svjedoci bili zaštićeni i da je znao da “njihove identitete ne može jednostavno otkriti kako mu se hoće”.

Pretresno vijeće je stoga zaključilo da je Šešelj hotimično prekršio naloge Tribunala o zaštiti identiteta svjedoka, ocjenjućujući da je time “ozbiljno omeo sprovođenje pravde”.

Kao otežavajuću okolnost, sudije su navele “nedostatak kajanja” kod optuženog i široku dostupnost knjige u kojoj su otkriveni identiteti svjedoka koju je Šešelj postavio na svoju internet stranicu.

Sudija Kvon naznačio je i da je visina kazne određena s obzirom na “neophodnost da se obeshrabre” postupci poput Šešeljevog i da se obezbijedi da se oni ne ponove.

Novu kaznu, prema presudi, Šešelj će izdržati istovremeno sa prethodnom kojom je zbog istog djela osuđen na 15 mjeseci zatvora. Šešelj ima pravo da uloži žalbu.

Osmjehivao se na izricanju kazne

Tokom izricanja presude, Šešelj se osmjehivao. Sebe je, na početku zasijedanja, predstavio kao “univerzitetskog profesora i najvećeg neprijatelja Haškog tribunala”.

Kazao je i da se pred Tribunalom neće izjašnjavanti ni o jednom pitanju dok ne bude ukinuta mjera nadzora njegovih razgovora sa pravnim savjetnicima, koju je krajem prošle nedjelje na mjesec dana uveo sudski sekretar zbog, kako je obrazložio, sumnje da Šešelj komunikaciju sa saradnicima zloupotrebljava za odavanje povjerljivih informacija o svjedocima.

Više puta u prethodnim pojavljivanjima pred Tribunalom, Šešelj je najavljivao da će izazvati “bar deset” procesa zbog nepoštovanja suda, kako bi dobio veću kaznu nego u glavnom postupku zbog ratnih zločina u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93, i rad suda učinio “apsurdnim”.

Na kraju suđenja u junu, tužilac Brus Mekfarlan je zatražio da Šešelju bude izrečena kazna od tri godine zatvora.

Šešelj, koji se brani sam, sugerisao je u završnoj riječi da bi trebalo da bude oslobođen, naglašavajući, istovremeno, da ga presuda “ne zanima”.

Šestorica od 11 svjedoka, čije je identitete Šešelj po optužnici otkrio, svjedočili su, tokom junskog suđenja, u njegovu odbranu. Tvrdili su da su svojevoljno objelodanili svoje identitete i da su Šešeljevim saradnicama dali saglasnost da njihova imena objave u njegovoj knjizi.

Bonus video: