Ako ne sastavi vladu Belgija će pripasti Holandiji?

Brisel je bio u središtu svjetskog interesovanja zbog budućnosti eura, a s druge strane i zbog jednog lokalnog događaja. I dalje je otvoreno pitanje hoće li Belgija i nakon 500 dana čekanja konačno dobiti novu vladu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2011. 11:35h

Na prošlonedjeljnom samitu EU-a i euro-zone, predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompej (nekadašnji premijer Belgije), pred novinarima je izjavio da se sve članice Evropske unije raduju što će Belgija uskoro dobiti novu vladu.

Međutim, još uvijek se niko u krugu učesnika stvaranja nove vlade ne usuđuje da navede mogući datum sastavljanja nove vlade, a najmanje Elio Di Rupo, političar koji je dobio nalog da sastavi vladu.

Ipak, šef valonskih socijalista je uspio da ukloni najveće prepreke za stvaranje nove vlade, a to je državna reforma. Uklonjen je problem izborne jedinice Brisel-Hale-Vilvorde, a oko pitanja odgovornosti za vlastitu federalnu regiju, otišlo se korak naprijed.

Ali, kada na red dođu ključni problemi, stvari izgledaju drugačije. U ovakvoj situaciji Belgija se nalazi već 500 dana i isto toliko je bez vlade. Upisivanje u knjigu Ginisovih rekorda je sigurno, ali za ovako jedinstven svjetski rekord ne dobija se nikakva nagrada. A upravo bi novčana nagrada itekako dobro došla da se ode korak naprijed.

Opet sporenja oko novca

Naime, da se pregovori oko sastavljanja vlade ponovno otežu, zavisi upravo od novca. I dalje se vodi prepirke oko pitanja, ko bi koliko novca morao da stavi na sto, kako bi Belgija ispunila evropske norme. 500 dana nakon izbora koji su održani 13. juna 2010., situacija bez vlade donosi zemlji naslov svjetskog prvaka, ali to ne znači da bi se Belgija mogla naći u blizini članica evrozone koje su u krizi kao što su Portugal, Irska, Španija ili Italija. Za Belgiju i dalje važi oštra štednja kod svih izdataka.

I odmah se pojavljuje stara prepirka oko prihoda i rashoda. Ko ima više novca, jer bolje posluje, taj bi trebao da da više za zajedništvo, zahtjevaju npr. valonski liberali. Njihove flamanske liberalne kolege sa time ne slažu, jer je iz flamanske blagajne,kako tvrde, izdvojeno najviše novca za spašavanje banke Dexia.

Vlada do Božića ili…

Elio Di Rupo, kao političar čiji je zadatak da sastavi vladu, u cijelom "natezanju" između koalicionih partnera je suzdržan. Od njega se u ovom sporu nije čula ni jedna jedina riječ. Posmatrači to smatraju vrlo mudrim potezom. Spor će se smiriti, kada učesnici shvate da njihove parole odlaze u vjetar. Ako se pregovori nastave smireno i konstruktivno, tada je lako moguće da bi se nova belgijska vlada mogla predstaviti početkom decembra ili najkasnije prije Božića.

…pripajanje Holandiji ?

Ukoliko se ni do Božića ne dogovore, tada Belgija ima još 400 dana vremena za osnivanje vlade, jer ako nakon 1.000 dana ne uspije da sastavi vladu, tada navodno stupa na snagu ugovor iz 1839. godine, a to znači da Belgija automatski pripada Holandiji, navodi flamanski list De Standaard. Čeka se na službenu potvrdu ove tvrdnje - odnosno njen demanti, piše Dojče Vele.

Bonus video: