Rusi grade grad 1.600 km od Sjevernog pola

Umka će biti dom za 5.000 stanovnika, koji će živjeti ispod velike kupole kako bi bili zaštićeni od niskih temperatura koje se zimi spuštaju ispod -30 stepeni.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.10.2011. 18:28h

Grad je nazvan Umka, po popularnom polarnom medvjedu iz ruskog animiranog filma. Umka će biti dom za 5.000 stanovnika, koji će živjeti ispod velike kupole kako bi bili zaštićeni od niskih temperatura koje se zimi spuštaju ispod -30 Celzijusovih stepeni.

"Ovaj grad će biti od strateškog značaja za zapadni dio Rusije", rekao je arhitekt Valerij Rževskij koji je svoje nacrte uputio ruskom premijeru Vladimiru Putinu da ih odobri.

Pouzdani izvori tvrde da će u ovom gradu biti smješteni vojnici, granična policija i oficiri tajne službe, kao i naučnici i istraživači. To pokazuje da je Moskva ozbiljno zainteresovana za arktička mineralna bogatstva.

Svi stanovnici grada Umke će uživati u luksuzu. Grad će imati sosptvenu klimu, kao i objekte na kojima će im pozavidjeti stanovnici drugih gradova.

"Želimo da napravimo naučne laboratorije, stanove, parkove sa brojnim atrakcijama, Akva kompleks, hotele i katedralu. Naravno, planirana je izgradnja škola, vrtića, objekata za rekreaciju, bolnice, sportske objekte...

Naša je želja da ljudi koji će živjeti i raditi u ovom gradu uopšte nemaju osjećaj da su u zatvorenom prostoru sa agresivnom arktičkom klimom koja vlada izvan grada", rekao je Rževskij.

Izgradnja ovog čudesnog grada će koštati 4,5 milijarde eura. Grad će biti izgrađen na ostrvu Kotelnij, udaljenom 1.600 km od Sjevernog pola. Ovo je grad koji će se nalaziti bliže Sjevernom polu od bilo kojeg ruskog grada.

Jaki vjetrovi čine ovo područje jednim od najsurovijih mjesta na planeti. Temperatura se čak i ljeti rijetko podiže iznad tačke smrzavanja.

Dizajn grada Umke je baziran na dizajnu Međunarodne svemirske stanice, ali je mnogo veći od nje. Dužina grada iznosi jedan kilometar, a širina 800 metara.

"Ovo je do sada jedini projekt na svijetu u kojem će biti korištena vještačka klima i integralno održavanje života, baš kao na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Umka nije samo novost u arhitekturi, nego i u načinu življenja", kazao je Rževskij.

Grad će strujom opskrbljavati plutajuća nuklearna stanica. Što se tiče hrane, grad će takođe biti potpuno nezavisan. U njemu će biti izgrađene čak i farme, a biće uzgajana i riba. Osim toga, tu će biti mjesta i za staklenike, objekte za preradu žitarica, kao i za pekare.

"U gradu neće biti smeća, jer će ga dvije fabrike pretvarati u pepeo", rekao je Rževskij.

Grad će biti mjesto boravka rudara koji rade u lokalnim rudnicima i naftnim platformama, koje će pokriti troškove razvoja grada.

"Ovakvi projekti su izvodljivi na bilo kojoj površini, čak i na Mjesecu ukoliko to bude potrebno", dodao je Rževskij

Još uvijek nije poznato kada će grad biti zvanično otvoren, Situacija je komplikovana zbog toga što sve zemlje čija teritorija zalazi u arktičke vode namjeravaju da od UN-a zatraže prava na eksploataciju podvodnih dobara.

Zapadne zemlje su se pobunile kada je ruski istraživač Artur Čilingarov 2007. godine postavio zastavu svoje zemlje na dno Arktika.

"Moramo dokazati da je Sjeverni pol dio ruske teritorije", rekao je Čilingarov.

Kanađani su uznemireni jer smatraju da postoji bojazan od oružanog konflikta s Rusima.

SAD, Kanada, Norveška i Rusija su pojačale svoje prisustvo u arktičkim vodama. Smatra se da bi to mogao dovesti do novog hladnog rata, objavio je Dejli Mejl.

Bonus video: