Oland kanidat socijalista za predsjednika Francuske

Novija istraživanja javnog mnjenja ukazuju da bi Oland mogao da pobijedi sadašnjeg predsjednika Nikolu Sarkozija na predsjedničkim izborima sljedećeg proljeća
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.10.2011. 07:01h

Fransoa Oland biće kandidat Socijalističke partije na predsjedničkim izborima u Francuskoj sljedeće godine, pokazali prvi rezultati unutarstranačkih izbora.

Njegov protivkandidat Martin Obri priznala je poraz pošto su preliminarni rezultati, posle polovine prebrojanih glasačkih listića, pokazali da je Oland osvojio 56 odsto, a Obrijeva 43, prenio je AFP.

"Čestitam Fransoa Olandu, koji je ispred mene. Njegova pobjeda se ne dovodi u pitanje", rekla je Obri.

Iz tabora Olanda saopšteno je da je on na jasnom putu ka pobedi na izborima

Najviše glasova u prvom krugu izbora prošle nedjelje dobio je Oland, bivši šef partije, koji je osvojio 39,2 odsto glasova, dok je na drugom mjestu Obri, sada na čelu stranke, sa 30,4 odsto glasova.

U prvom krugu izjasnilo se 2,6 miliona simpatizera Socijalističke partije..

Fransoa Oland bio je na čelu socijalista od 1997. do 2008. a Martin Obri, gradonačelnica Lila, vodi stranku od novembra 2008. godine.

Uslovi za učestvovanje u drugom krugu izbora, organizovanim po uzoru na američke unutarpartijske izbore za predsjedničkog kandidata stranke, isti su kao i u prvom krugu - biti upisan na biračke spiskove, imati ličnu kartu i potpisati povelju pristupanja "vrijednostima ljevice i Republike".

U prvom krugu izbora Oland je dobio 39,2%, dok je Obri zauzela drugo mjesto sa 30,4% glasova

Razlog za uvođenje unutarpartijskih izbora u Francuskoj je treći uzastopni poraz ljevice na predsjedničkim izborima u toj zemlji i neuspjeh socijalista da prevaziđu unutrašnji razdor.

Jedini predsjednik Francuske iz redova socijalista bio je Fransoa Miteran, koji je na čelu države bio od 1981. do 1995. godine.

Novija istraživanja javnog mnjenja ukazuju da bi Oland mogao da pobijedi sadašnjeg predsjednika Nikolu Sarkozija na predsjedničkim izborima sljedećeg proljeća.

Sarkozi, izabran na petogodišnji mandat 2007. godine, još nije objavio da li će se kandidovati za drugi mandat, ali većina političkih posmatrača smatra da hoće.

Sarkozijev rejting je dosta pao i stoji na oko 30 odsto već mjesecima, navodi agencija AP, ali dodaje da je on jak u kampanji i računa na to da će većina francuskih birača da se opredijeli za desnicu.

Galerija

Bonus video: