SAMIT G20: EU ima osam dana da nađe rješenje

„Evropa mora ujediniti snage jer, ukoliko se kriza ne okonča, počeće da pogađa privrede u usponu koje uživaju snažan rast,“ rekao je japanski ministar finansija Jun Azumi
0 komentar(a)
Mervin King, Timoti Gajtner, Foto: Reuters
Mervin King, Timoti Gajtner, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.10.2011. 09:57h

Vodeće svjetske privrede su izvršile pritisak na Evropu da u narednih osam dana preduzme odlučne korake kako bi riješila dužničku krizu eurozone, koja je dovela u opasnost svjetsku ekonomiju.

Neobično direktnim tonom, ministri finansija i šefovi centralnih banaka Grupe 20 najvećih ekonomija su poručili juče u Parizu da se Evropska unija na samitu 23. oktobra „odlučno pozabavi aktuelnim izazovima putem sveobuhvatnog plana“, prenijela je agencija Rojters.

Francuski ministar finansija Fransoa Baroan, koji je predsjedavao sastankom, rekao je da su Berlin i Pariz, vodeće sile eurozone, na dobrom putu da se dogovore oko plana da smanjenje duga Grčke, zaustavljanje širenja zaraze i zaštitu evropskih banaka.

Države koje ne koriste euro su naglasile štetu koju evropska kriza već nanosi njihovim ekonomijama i istakle potrebu za akcijom 17-člane oblasti jedinstvene valute.

„Evropa mora ujediniti snage jer, ukoliko se kriza ne okonča, počeće da pogađa privrede u usponu koje uživaju snažan rast,“ rekao je japanski ministar finansija Jun Azumi.

Njegov kanadski kolega, Džim Flaerti, ocijenio je da će rizik od globalne recesije biti dramatično povećan ako evropski samit sljedeće nedjelje ne da rezultate.

Američki ministar finansija Timoti Gajtner je rekao novinarima da ga ohrabruje to što najnoviji potezi EU ka ukupnoj strategiji za rješavanje dvogodišnje krize sadrže prave elemente, prije svega dokapitalizaciju evropskih banaka.

„Svakako moraju više raditi na strategiji i detaljima, ali kada Francuska i Njemačka dogovore plan i odluče da djeluju, velike stvari su moguće,“ rekao je.

Rojters je prenio da se u saopštenju izdatom na kraju samita, eurozona poziva da „maksimalno poveća uticaj EFSF (spasilačkog fonda) kako bi se izborila sa zarazom“. Zvaničnici EU kažu da je najvjerovatnija opcija aktiviranje fonda od 440 milijardi eura da se kupcima obveznica zaduženih država ponudi djelimična zaštita od gubitka kako bi se stabilizovalo tržište.

Napori nekih država da se povećaju sredstva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u borbi protiv krize, naišli su u petak na otpor SAD i ostalih, čime je ta ideja za sada pokopana i naglasak ponovo stavljen na Evropu.

Bonus video: