Moguća erupcija vulkana Katla, koji je prije 93 godine pomračio Sunce

Podsjećanje: Prošlogodišnja erupcija vulkana Ejafjalajokul je dovela do gubitaka od milijardu dolara u avionskom saobraćaju
149 pregleda 0 komentar(a)
vulkan, Katla, Island, Foto: Reuters
vulkan, Katla, Island, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.10.2011. 08:53h

Vulkan Katla na Islandu izaziva paniku jer je počeo da pokazuje prve znake moguće erupcije, javlja The Telegraph.

Ukoliko bi do erupcije zaista došlo posljedice bi, upozoravaju naučnici, mogle da budu znatno ozbiljnije nego kada je prije godinu dana eruptirao Ejafjalajokul.

Katla ima mnogo veću komoru za magmu, a tokom svakog vijeka ima po dvije erupcije. Posljednja se desila prije 93 godine, što znači da je već debelo prekoračila svoj raspored.

U okolini vulkana su zabilježeni zemljotresi, a jedan je dostigao četvrti stepen na Rihterovoj skali.

Naučnici umiruju okolno stanovništvo naglašavajući da razloga da Katla baš sada eruptira nema. Ipak, ima i onih koji smatraju da je mogućnost erupcije više nego vjerovatna i navode da bi do nje moglo doći tokom narednih sedam dana.

Tokom posljednje erupcije 1918, baš u ovo doba godine, vulkan Katla je pomračio Sunce i otopio led koji je preplavio polja.

Vlasti na Islandu su ozbiljno uznemirene mogućom erupcijom jer je prošlogodišnja erupcija vulkana Ejafjalajokul dovela do gubitaka od milijardu dolara u avionskom saobraćaju, a spadala je u "male" vulkanske događaje.

U slučaju erupcije vulkana Katla, ako bi vjetar čestice odnio visoko u atmosferu, moglo bi doći do nereda u avionskom saobraćaju, no ako dim ostane blizu površine, uticaj erupcije ovog vulkana bi bio mali.

Bonus video: