Istorijska pobjeda Tuska i njegovih liberala

Pobjedu Tusku, prema ocjenama analitičara ali i bivšeg predsjednika Kvašnjevskog, obezbijedilo je uvjerenje Poljaka da u vrijeme krize "ne treba mijenjati zapregu koja dobro vuče"
109 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2011. 07:32h

Rezultati parlamentarnih izbora u Poljskoj nakon prebrojavanja glasova sa dvije trećine birališta potvrđuju da su Poljaci prvi put od pada komunizma dali premijeru Donaldu Tusku i njegovim liberalima povjerenje da vode zemlju i naredne četiri godine.

Proevropska liberalna Građanska platforma prema tim djelimičnim rezultatima osvojila je 37,47 odsto glasova, a glavni rival, opoziciona evroskeptična konzervativna stranka Pravo i Pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog 30,61, saopštila je Državna izborna komisija.

Djelimični rezultati potvrđuju tako izborne procjene odmah nakon zatvaranja birališta u nedjelju u 21 sat na osnovu anketa među biračima, posebno što se tek na kraju prebrajaju glasovi iz velikih gradova gdje čvrsto uporište imaju upravo Tuskovi liberali.

Svoje poslanike među 460 članova donjeg doma, Sejma, imaće još najveće iznenađenje izbora, antiklerikalna nova stranka - Pokret Palikota Janoša Palikota, bivšeg majstora za skandale poljske političke scene, koji je zato napustio redove Tuskovih liberala i koji po dosadašnjim rezultatima ima 9,8 odsto glasova.

Preko devet odsto glasova partnera u Tuskovoj dosadašnjoj vladi, demohrišćana iz Poljske narodne stranke vicepremijera Valdemara Pavlaka, daju realnu vjerovatnoću da Poljsku vodi ne samo isti premijer, već i ista koalicija protekle četiri godine.

U Sejm još ulazi i Savez demokratske ljevice sa 8,24 odsto glasova i jedan predstavnik njemačke manjine, koja po Ustavu bez obzira na rezultate ima garantovano mjesto u donjem domu.

Poljska je već prvi talas krize najmanje osjetila i jedina ostala zelena oaza privrednog rasta u moru recesije koje je pogodilo u jeku ekonomske krize od 2008. cijelu EU

Djelimični rezultati koje je saopštila Državna izborna komisija Tuskovim liberalima daju komotnu većinu od 63 senatora u gornjem domu parlamenta, koji se bira po većinskom izbornom sistemu.

Konzervativci Kačinjskog imali bi 28 senatora, Pavlakovi demohrišćani dva, a svi ostali još sedam senatora.

Na izbore u nedjelju, tek druge redovne od pada komunista, pošto je osim Tuskove cio četvorogodišnji mandat izdržala samo vlada sadašnjeg predsjednika Evropskog parlamenta Ježija Buzeka, izašlo je 47,25 odsto od 30,5 miliona Poljaka sa pravom glasa.

Istorijsku pobjedu Tusku i njegovim liberalima, prema prvim ocjenama analitičara ali i bivšeg predsjednika Poljske Aleksandra Kvašnjevskog, obezbijedilo je uvjerenje Poljaka da u vrijeme krize "ne treba mijenjati zapregu koja dobro vuče".

Poljska je već prvi talas krize najmanje osjetila i jedina ostala zelena oaza privrednog rasta u moru recesije koje je pogodilo u jeku ekonomske krize od 2008. godine cijelu Evropsku uniju.

Poljaci su takođe uvjereni da Tusk, koji uživa ugled u Evropi i umjesto podozrivosti Kačinjskog prema moćnim susjedima, Njemačkoj i Rusiji, ide putem poboljšavanja odnosa, ima najveće šanse da se izbori za maksimalno veliku kvotu dotacija iz evropskih fondova, te da će Poljska ostati najveći neto korisnik dotacija i u narednom budžetskom periodu EU.

Galerija

Bonus video: