Najbolju taksi uslugu ima Barselona, najgoru Ljubljana

ADAC savjetuje korisnicima taksija širom Evrope da uvijek traže račun i zahtijevaju da on bude valjano napisan
0 komentar(a)
Taksi, Foto: Arhiva Vijesti
Taksi, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 06.10.2011. 14:24h

Najbolju taksi uslugu ima Barselona, a najgoru glavni grad Slovenije, Ljubljana, pokazalo je istraživanje Opšteg njemačkog automobilskog kluba (ADAC), sprovedeno u 22 velika grada Evrope.

Prema navodima ADAC-a, saradnici te organizacije su test sproveli vodeći racčuna o ponašanju i vozačkoj spretnosti taksiste, o stanju vozila, o cijeni i o tome da li taksista vozi dužim putem samo da bi skuplje naplatio vožnju.

Prema navodima ADAC, najveći problem su vozači koji u velikom broju slučajeva ne poštuju crveno svjetlo na semaforu, nepotrebno voze zaobilaznim putem, nisu valjano istakli ime i adresu firme, ispostavljaju pogrešne račune ili čak odbijaju da voze na nekim relacijama.

Vožnja od sedam kilometara najjeftinija je u Lisabonu (7,98 eura) i Zagrebu (8,59 eura), a najskuplja u Ženevi (28,77 eura) i Cirihu (31,35 eura).

Slobodno tražite da otvori prozor

ADAC savjetuje korisnicima taksija širom Evrope da uvijek traže račun i zahtijevaju da on bude valjano napisan jer samo tako mogu kasnije da se, ukoliko to smatraju nužnim, požale na odgovarajućem mjestu.

Najviše bodova dobila je taksi služba u Barseloni gdje su vozači ocijenjeni kao "zadovoljavajući"

ADAC ukazuje i da u prava mušterije svuda spada da od taksiste zatraži da otvori prozor, utiša radio ili smanji brzinu ukoliko procijeni da mu je zbog nje ugrožena bezbjednost.

Najviše bodova dobila je taksi služba u Barseloni gdje su vozači ocijenjeni kao "zadovoljavajući", vozila kao "izuzetno dobra", a poštovanje najkraćih relacija do željenog cilja kao "dobro".

ADAC je ukupnu taksi uslugu u Ljubljani ocijenio kao "veoma manjkavu" - tu ocjenu su dobili i vozači, a za vozila i pridržavanje najkraćih relacija ocijena je: "manjkavi".

Bonus video: