Obračun oligarha u Londonu: Abramovič i Berezovski

Berezovski tvrdi da ga je Abramovič „zastrašivao“ kako bi prodao svoj udio u ruskoj naftnoj kompaniji Sibnjeft po cijeni zatno nižoj od njihove stvarne vrijednosti
175 pregleda 0 komentar(a)
Roman Abramovič, Foto: Beta/AP
Roman Abramovič, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.10.2011. 19:50h

Pred sudom u Londonu je počeo postupak u kome ruski oligarh Boris Berezovski tuži svog nekadašnjeg partnera Romana Abramoviča da ga je zastrašivanjem primorao da proda svoje akcije u ruskoj naftnoj kompaniji Sibnjeft po mnogo nižoj cijeni od njihove stvarne vrijednosti.

To je bio obračun oligarha, naveo je britanski „Gardijan“. Na jedoj strani sudnice Berezovski, kritičar Kremlja, politički izgnanik i zakleti neprijatelj Vladimira Putina.

Na drugoj Abramovič, milijarder i vlasnik fudbalskog kluba Čelzi, poznat po ljubavi prema jahtama.

Nekada bliski prijatelji koji su navodno iskoristili ruski kotroverzni program privatizacije, njih dvojica se više od deceniju nalaze u jednoj ružnoj javnoj svađi i stalno izbjegavaju jedan drugog.

Britanski rekord kada se radi o privatnim parnicama

Međutim, u utorak su se, kako je „Gardijan“ naveo, našli oči u oči u pred sudom u Londonu u slučaju „vrijednom” nekoliko milijardi funti, što je britanski rekord kada se radi o privatnim parnicama.

Tom prilikom se čulo da je Abramovič „ucjenjivao i izdao“ svog bivšeg mentora Berezovskog i da je „bogatstvo i uticaj“ stavio iznad „lojalnosti i prijateljstva“.

Abramovič zastrašivao?

Berezovski tvrdi da ga je Abramovič „zastrašivao“ kako bi prodao svoj udio u ruskoj naftnoj kompaniji Sibnjeft po cijeni zatno nižoj od njihove stvarne vrijednosti.

Berezovski je naveo da je na njegovu odluku da proda svoje akcije u Sibnjeftu uticala bojazan da će ukoliko to odbije, Abramovič obezbjediti intervenciju tadašnjeg predsjednika Putina kako bi država prisvojila te akcije.

Abramovič je ranije ove godine odbacio te tvrdnje i naveo da nije bilo zvaničnog dogovora o podjeli profita između njih dvojice, kao i da ni na koji način nije mogao da utiče na miješanje Putina. On je 2005. prodao Sibnjeft ruskom državnom naftnom monopolisti Gaspromu, a taj ugovor je bio vrijedan nekoliko milijardi dolara.

Berezovski, koji je 2000. pobjegao iz Rusije nakon što se sukobio sa Putinom, tvrdi da je, zbog ugovora o Sibnjeftu, bio na gubitku više od 5 milijardi dolara

Berezovski, koji je 2000. pobjegao iz Rusije nakon što se sukobio sa Putinom, tvrdi da je, zbog ugovora o Sibnjeftu, bio na gubitku više od 5 milijardi dolara i traži najmanje 564 miliona dolara odštete zbog drugog ugovora koji se odnosi na rusku aluminijumsku kompaniju Rusal.

Ovaj slučaj bi mogao baciti svjetlo na nejasni ruski privatizacioni program sproveden 1990-ih, tokom koga je mala grupa biznismena sa dobrim vezama – koji su kasnije nazvani oligarsima – postala nevjerovatno bogata.

Takođe bi se mogla rasvijetliti mutna povezanost novca, politike i moći u Rusiji, kako tokom mandata bivšeg predsjednika Borisa Jeljcina, tako i tokom mračnije ere Putina koji priprema teren da se sa trenutnog mjesta premijera naredne godine ponovo vrati u Kremlj.

Očekuje se da će slučaj potrajati dva mjeseca.

Bonus video: