anketa

Rumuni zabrinuti zbog korupcije i pada standarda

Više od 80 odsto Rumuna zabrinuto je visokim nivoom korupcije, niskim platama i penzijama i sve manjim brojem radnih mjesta, zaključak je ankete rumunskog instituta IRES.
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.10.2011. 16:02h

Među najvećim brigama Rumuna su i loša situacija u zdravstvenom sistemu i jaz između bogatih i siromašnih, navodi se u anketi čije rezultate danas prenosi agencija Medijafaks (Mediafax).

Ekonomska situacija u Rumuniji je loša ili vrlo loša, ocjenjuje 81 odsto ispitanika, dok samo 15 odsto smatra da je dobra ili vrlo dobra.

Zbog penzijskog sistema, žene su više zabrinute nego muškarci i to 55,6 odsto prema 45,1 odsto. Više žena je zabrinuto i u vezi sa platama - 55,1 odsto njih prema 39,1 odsto muškaraca.

Vrlo zabrinute u vezi sa platama su osobe sa srednjim obrazovanjem (54,9 odsto), dok je procenat u kategoriji visokog obrazovanja 36,9 odsto.

Anketa takođe pokazuje da ima više nesrećnih nego srećnih Rumuna (47 prema 40 odsto).

Više od 90 odsto ispitanika ocjenjuje da je u Rumuniji većina bogatih nepošteno stekla imovinu, dok je samo četiri odsto odgovorilo da je bogatstvo stečeno pošteno.

Anketa pokazuje i da bi 73 odsto ispitanika savjetovalo mladima da napuste Rumuniju ako imaju šanse za zaposlenje van zemlje, a samo 25 bi im savjetovalo da ostanu u zemlji.

Rumunska vlada od 1. jula 2010. primjenjuje drastične mjere štednje zbog ekonomske krize. Plate u javnom sektoru smanjene su 25 odsto što se nastavlja i ove godine, a ima nagovještaja i da će se primjena nastaviti i 2012. iako je bilo obećano da će trajati samo do kraja prošle godine.

Prošle godine počela su i masivna otpuštanja u javnom sektoru koja se nastavljaju u okviru "modernizovanja Rumunije", kako to nazivaju sadašnje vlasti.

Preporučujemo za Vas