Približavanje Moskve i Vatikana

Čim se složimo o sadržaju, o tačkama o kojima se još ne slažemo, ili imamo različita mišljenja, susret će biti upriličen", rekao je Ilarion
1 komentar(a)
Ilarion, Foto: Politika.rs
Ilarion, Foto: Politika.rs
Ažurirano: 02.10.2011. 09:57h

Mitropolit Ilarion Alfejev, šef ruske crkvene diplomatije izjavio je da vjeruje da će se susret poglavara pravoslavne i katoličke crkve "prije ili kasnije ostvariti", prenosi danas Vjerska informativna agencija (VIA).

Ilarion je protekle nedjelje boravio u Vatikanu, koji posjećuje jednom godišnje donoseći posebnu poruku patrijarha Ruske pravoslavne crkve Kirila.

"Vjerujem da će se prije ili kasnije ostvariti ovaj susret. Još nismo u stanju da govorimo o datumu, mjestu i protokolu, za nas je najvažniji sadržaj susreta.

Čim se složimo o sadržaju, o tačkama o kojima se još ne slažemo, ili imamo različita mišljenja, susret će biti upriličen", rekao je Ilarion.

"U svakom slučaju moramo ga dobro pripremiti i zbog toga ne smijemo žuriti", dodao je mitropolit.

Između Moskovske patrijaršije i Vatikana dolazi do "dramatičnog poboljšanja odnosa", smatraju kako ruski, tako i italijanski izvori, navodi VIA.

U papskoj letnjoj rezidenciji Kastel Gandolfo, mitropolit Ilarion je u četvrtak razgovarao sa poglavarom Katoličke crkve papom Benediktom šesnaestim, i predao mu kopiju ikone svetog Benedikta Nursijskog, rad Andreja Rubljova.

Razmotren je "širok krug pitanja", saopštila je ruska strana. U svojoj izjavi vatikanskim medijima mitropolit je reka: "Sveti otac je čovek vjere i svaki put kada se susretnemo ohrabren sam njegovim duhom i njegovom predanošću životu Crkve u celom svijetu.

Iznenađen sam njegovim vrlo dobrim poznavanjem pravoslavne tradicije i njegovoj predanosti dijalogu izmedju pravoslavaca i katolika".

Ilarion je istakao da se papa u Nemačkoj, gde je boravio prošle nedjelje susreo sa "predstavnicima pravoslavnih crkava i govorio o dijalogu dveju crkava"

Bonus video: