DUBOKO POTEŠEN

Papa žali zbog patnje seksualno zlostavljanih

Papa je bio "duboko potrešen patnjama žrtava" i rekao im je da će crkva sve učiniti radi sprovođenja pravih mjera zaštite djece
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2011. 09:24h

Papa Benedikt XVI, koji se nalazi u četvorodnevnoj posjeti rodnoj Njemačkoj, sreo se sa žrtvama seksualnog zlostavljanja čiji su vinovnici svještenici i izrazio duboko žaljenje zbog njihove patnje i bola njihovih porodica, saopštio je Vatikan.

Papa je bio "duboko potrešen patnjama žrtava" i rekao im je da će crkva sve učiniti radi sprovođenja pravih mjera zaštite djece.

Do ovog privatnog susreta je došlo u sjemeništu u Erfurtu, u istočnoj Njemačkoj i on je bio sličan onima koji su se već odigrali na drugim skorašnjim putovanjima, pa i u Velikoj Britaniji u septembru, a jučerašnje saopštenja Vatikana i riječi upotrijebljene u njima su takođe veoma slični, primjećuje britanska agencija Rojters.

Katolička crkva u Njemačkoj do sada je primila skoro 600 zahtjeva za obeštećenje zbog seksualnog zlostavljanja, a udruženje žrtava procjenjuje da su proteklih decenija katolički sveštenici seksualno zloupotrebili više od 2.000 osoba.

Ukupno 181.000 njemačkih katolika tokom prošle godine je napustilo crkvu, većina u znak protesta zbog ovih skandala

Centrom Berlina je prekjuče prodefilovalo oko 8.000 ljudi koji se protive papinim načelima o seksualnosti i koji su bijesni zbog svešteničkog zlostavljanja, a među njima su bile i žrtve seksualnog i fizičkog zlostavljanja koje navode da je Vatikan zažmurio pred njihovim tužbama i nije učinio sve što može da bi krivce izveo pred lice pravde.

Ukupno 181.000 njemačkih katolika tokom prošle godine je napustilo crkvu, većina u znak protesta zbog ovih skandala.

Preporučujemo za Vas