domet od 11.000 km

Rusi predstavili "nepobjedivi" raketni sistem

Novi ruski ruski raketni sistem \'Jars\', koji je poznat i kao "RS-24", te "SS-X-29", zamijeniće moćni "topol-M" sistem
1 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2019. 21:01h

Raketne vojne jedinice za strateške namjene Rusije prikazale su novinarima u regiji Ivanovska najnoviji pokretni raketni sistem 'jars', kojem se "ne može suprotstaviti niti jedan antiraketni sistem na svijetu, a ima domet od 11.000 kilometara", javile su ruske vojne vlasti.

'Jars', koji je poznat i kao "RS-24", te "SS-X-29", zamijeniće moćni "topol-M" sistem. Nova ruska transkontinentalna balistička raketa u stanju je da pogodi nekoliko ciljeva na udaljenosti od 11.000 kilometara.

Najnovija raketa u rusku vojsku je stigla prije nekoliko mjeseci, ali zasad su mogli da je vidje samo naučnici i vojni zvaničnici. Prije ulaska u vojnu upotrebu, ta raketa je prošla tri uspješna testiranja, a zadnje je bilo 2008. godine.

Razvoj i upotreba nove rakete vjerovatno će biti dovedena u pitanje zbog sporazuma 'Novi START', koji su potpisale SAD i Rusija

Razvoj i upotreba te rakete vjerovatno će biti dovedena u pitanje zbog sporazuma 'Novi START', koji su potpisale SAD i Rusija.

No, s druge strane, NATO i SAD grade raketni štit na područjima od ruskog interesa (zemlje bivšeg Varšavskog pakta i istočne Evrope) pa je ova raketa, što se Rusije tiče, vjerovatno logično rješenje, javljaju ruski mediji.

Galerija