Predsjednik Turske otkazao govor u Berlinu zbog dojave o bombi

Turski predsjednik izjavio je u Berlinu da bi njegova zemlja bila dobra članica Evropske unije
0 komentar(a)
Gul i Vulf, Foto: Rojters
Gul i Vulf, Foto: Rojters
Ažurirano: 19.09.2011. 20:05h

Turski predsjednik Abdulah Gul bio je primoran da otkaže govor na Univerziteta u Berlinu zbog dojave o bombi u toj zgradi, saopštila je berlinska policija.

Gul, koji se nalazi u zvaničnoj posjeti Njemačkoj, trebalo je da održi govor o Turskoj i Evropi na Humboltovom univerzitetu u centru Berlina.

Međutim, sala je morala da bude evakuisana pred sam dolazak turskog predsjednika zbog anonimnog telefonske prijetnje o bombaškom napadu, navela je policija, koja je detaljno pretražila zdanje.

Turski predsjednik izjavio je ranije danas u Berlinu da bi njegova zemlja bila dobra članica Evropske unije, izbjegavajući time da se odredi prema stavu njemačke kancelarke Angele Merkel o tome da bi Turska trebalo da dobije "privilegovano partnerstvo" sa EU, a ne punopravno članstvo.

Gul je nakon razgovora sa njemačkim predsjednikom Kristijanom Vulfom, rekao da "Turska može da da veliki doprinos Evropi", ali da njegova zemlja i dalje radi na tome da ispuni brojne kriterijume EU i da pitanja o članstvu mogu biti upućena tek po okončanju tog procesa.

"Kada dođe taj dan, onda ćemo vidjeti kako stoje stvari", rekao je turski predsjednik.

Kako je najavljeno, Gul će se u utorak sastati sa njemačkom kancelarkom.

Bonus video: