Britanska policija traži da Gardijan otkrije izvore informacija

"Gardijan" navodi da policija želi da iskoristi zakon kako bi došla do izvora informacije koja je dovela do otkrivanja da je telefon ubijene djevojčice Mili Dovler bio hakovan
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.09.2011. 07:23h

Britanska policija traži do sada nezabilježen sudski nalog kako bi natjerala list "Gardijan", koji je najtemeljnije izvještavao o skandalu sa prisluškivanjem sa kojim se bori "Njuz Korp" medijskog magnata Ruperta Mardoka, da oda svoje izvore.

"Gardijan" je u svom internet izdanju objavio kako londonska policija nastoji da upotrijebi zakon o službenim tajnama kako bi prisilila dvojicu njihovih novinara da otkriju svoje povjerljive izvore.

Taj zakon je donesen kako bi se zaštitile tajne informacije i obično se primjenjuje u slučajevima povezanim sa nacionalnom bezbjednošću i špijunažom.

Agencija Rojters navodi da su izvještaji "Gardijana" pomogli da se slučaj održi u vrhu interesa javnosti u Velikoj Britaniji i odigrali veliku ulogu u prisiljavanju "Njuz Korpa" da zatvori tabloid "Njuz of d vorld" star 168 godina, a koji je bio u centru skandala sa prisluškivanjem.

"Gardijan" navodi da policija želi da iskoristi zakon kako bi došla do izvora informacije koja je dovela do otkrivanja da je telefon ubijene djevojčice Mili Dovler bio hakovan.

Novinari tabloida "Njuz of d vorld" hakovali su poruke sa mobilnog telefona 13-godišnje Dovler, otete 2002. a koja je šest mjeseci kasnije pronađena mrtva čime su naveli policiju na pogrešan put u istrazi, ali i porodicu djevojčice.

I policija i porodica zbog toga su vjerovali da je Mili još živa.

"Borićemo se svim silama protiv ovog neobičnog zahtjeva", rekao je urednik "Gardijana" Alan Rusbriger.

Bonus video: