EU neće preživjeti raspad eurozone, a onda može biti i rata

On je apelovao na europoslanike da po svaku cijenu spasavaju Evropu i da ne žive u iluzijama da bi EU preživjela raspad eurozone
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2011. 09:40h

Poljski ministar finansija Jacek Rostovski, čija zemlja do kraja godine predsjedava Evropskom unijom, upozorio je danas u Evropskom parlamentu u Strazburu da ni Unija ne bi dugo preživjela raspad eurozone.

"Evropa je danas u opasnosti, a ako se raspadne eurozona, ni EU to neće preživjeti dugo", kazao je Rostovski poslanicima EP, prenijeli su danas poljski mediji.

On je apelovao na europoslanike da po svaku cijenu spasavaju Evropu i da ne žive u iluzijama da bi EU preživjela raspad eurozone.

Koristeći statistike švajcarskih bankara i analitičara, Rostovski je europoslanicima predočio posljedice dva scenarija - kada bi eurozonu napustila siromašna i kada bi to učinila bogata, velika članica.

EU na staklenim nogama

Ako bi eurozonu napustila siromašna, zadužena zemlja, njen BDP pao bi u prvoj godini od izlaska iz eurozone za 45 do 50 odsto, dok bi u narednim godinama nastavio pad od 10 do 20 odsto.

"Evropa je danas u opasnosti, a ako se raspadne eurozona, ni EU to neće preživjeti dugo"

Izlazak iz eurozone za bogatu članicu značio bi pad njenog BDP-a za 20 do 25 odsto, dok bi u narednim godinama pad bio manji, oko 10 odsto godišnje.

"To ne možemo da dopustimo", kazao je Rostovski.

On je pesmistički zaključio obraćanje europoslanicima upozorenjem neimenovanog visokog menadžera jedne velike poljske banke koji je podsjetio da se u istoriji nakon takvih velikih političkih i ekonomskih potresa u Evropi rijetko dešavalo da u roku od 10 godina ne izbije rat.

Bonus video: