Istraga o vezama između britanske i Gadafijeve službe

Arhivi otkriveni u jednoj libijskoj vladinoj zgradi u Tripoliju upućuju na bliske veze u prošlosti između američke CIA-e, britanske službe i obavještajne službe režima Moamera Gadafija
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2011. 19:04h

Britanski premijer Dejvid Kameron je izjavio da će nacionalna komisija zadužena za borbu protiv terorizma razmotrititi navode o vezama između britanske i libijske obavještajne službe za vrijeme režima Moamera Gadafija.

Kameron je rekao da će razmotriti navode o "veoma bliskim vezama između britanske i libijske obavještajne službe".

Arhivi otkriveni u jednoj libijskoj vladinoj zgradi u Tripoliju upućuju na bliske veze u prošlosti između američke CIA-e, britanske službe i obavještajne službe režima Moamera Gadafija.

Kameron je na panelu na kojem su bili predstavnici pravosuđa, rekao da će NATO nastaviti "vazdušno patroliranje dok se ne završi posao" i pomogne libijskoj opoziciji da Gadafija izvede pred lice pravde.

Američki Wall Street Journal pisao je prošle nedjelje da je za vrijeme administracije bivšeg predsjednika SAD Džordža Buša CIA je isporučila osumnjičene teroriste Gadafijevom režimu, sugerišući im koja pitanja Libijci treba da im postave.

CIA trajno prisutna u Libiji

List se pozvao na dokumente otkrivene u sjedištu libijske Agencije za spoljnu bezbjednost.

Tokom tog perioda, libijske službe je vodio Musa Kusa. On je bio šef obavještajne službe od 1994. do 2009. godine, potom šef diplomatije i blizak saradnik Gadafija. Musa Kusa se priključio pobunjenicima prije nego što je otišao u London 30. marta.

CIA je 2004. godine uspostavila "trajno prisustvo" u Libiji, kako je naveo visoki zvaničnik CIA-a Stiven Keps u pismu Musi Kusi. To pismo je nađeno u arhivima libijske službe bezbjednosti.

Navodeći uske veze dvije službe, pismo počinje s "Dragi Musa" i potpisan je sa "Stiv", navodi WSJ.

Jedan neimenovani američki zvaničnik je naveo da je u to vrijeme Libija pokušavala da ukine izolaciju koju joj je nametnuo Zapad.

"SAD su 2004. godine uspjele da ubijede libijsku vladu da odustane od programa nuklearnog oružja i da pomogne hapšenje terorista koji su željeli da napadnu SAD", dodao je zvaničnik, prenosi američki list.

Sve te dokumente su otkrili predstavnici organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Right Watch, koji su WSJ dostavili kopije.

Bonus video: