ZBOG BUDUĆE KRIZE

Odgovor Evrope na savremene izazove: Gerhard Šreder za Sjedinjene Evropske Države

„Moraćemo da se odričemo državnog suvereniteta“, kazao je bivši njemački kancelar
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2019. 23:34h

Bivši njemački kancelar Gerhard Šreder je pozvao na formiranje Sjedinjenih Evropskih Država, ističući da je bloku neophodna zajednička vlada kako bi izbjegao buduće ekonomske krize.

Šreder, socijaldemokrata koji je vodio zemlju od 1998. do 2005. godine, ocijenio je u intervjuu za „Špigl“ da lideri Evropske unije pogrešno očekuju da sam euro gura blok naprijed.

„Sadašnja kriza je jasno pokazala da ne možemo imati zonu zajedničke valute bez zajedničke fiskalne, ekonomske i socijalne politike“, naglasio je Šreder, a prenijela agencija Rojters.

„Moraćemo da se odričemo državnog suvereniteta“, dodao je.

„Od Evropske komisije bi trebalo da naparavimo vladu koju bu nadgledao Evropski parlament. A to znači Sjedinjene Evropske Države“.

Njemačka i Francuska poslale snažan signal

Šreder, koji je za vrijeme mandata održavao bliske odnose sa Francuskom, pozdravio je inicijativu koju su pokrenuli njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nikola Sarkozi u korist fiskalne unije 2012. godine.

„To je ispravan način i preduslov za ispravno finansiranje – euroobveznice“

Njihov predlog, koji bi podrazumijevao odustajanje od suvereniteta nad budžetskom politikom s ciljem da se da potpora 17-članoj eurozoni, naišao je na mlak prijem kod drugih članica zone.

„Njemačka i Francuska su poslale snažan signal sa njihovim planom za evropsku ekonomsku vladu“, kazao je Šreder, i dodao da bi na njenom čelu trebalo da bude evropski ministar finansija.

„To je ispravan način i preduslov za ispravno finansiranje – euroobveznice“, kazao je.

Nisu u eurozoni, a žele da učestvuju

Njemačka predvodi opiranje ka zajedničkim euroobveznicama.

„Velika Britanija izaziva najveće probleme"

Kako bi inicirale ove promjene, Šreder smatra da bi članice EU trebalo da se vrate za pregovarački sto i osmisle novi ugovor koji će zamijeniti onaj dogovoren u Lisabonu, a koji trenutno služi kao institucionalni okvir EU.

„U ovoj krizi leži prava mogućnost da se uspostavi politička unija u Evropi“, ocijenio je bivši kancelar.

Šreder, koji smatra da samo potpuno ujedinjena EU može da odgovori na sve veću konkurenciju sa Sjedinjenim Američkim Državama i Azijom, ističe da je Britanija prepreka za dalje evropske integracije.

„Velika Britanija izaziva najveće probleme. Nisu u eurozoni, ali uprkos tome Britanci uvijek žele da učestvuju u oblikovanju evropske ekonomske oblasti“, naglasio je.

„A to tako ne funkcioniše“.