Njemačka protiv prijema Rumunije i Bugarske u Šengen zonu

Ministar unutrašnjih poslova Njemačke Hans Peter Fridrih je izjavio da "Rumunija i Bugarska nijesu spremne za ulazak u Šengensku zonu", prenosi danas rumunska agencija Mediafax.
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2011. 18:05h

Njemačka ne uzima u obzir ni varijantu ulaska Rumunije i Bugarske u Šengensku zonu u dvije etape čemu se Bukurešt nada. U prvoj etapi bi trebalo da se uvede slobodno kretanje u vazduhoplovnom i pomorskom saobraćaju, a u drugoj i preko kopnenih granica.

Prijemu Rumunije i Bugarske u Šengensku zonu prve su se protivile Njemačka i Francuska još u decembru 2010. godine, a pridružila im se Holandija uz obrazloženje da Bukurešt i Sofija nijesu ispunili obaveze predviđene Mehanizmom za saradnju i nadgledanje, i da još nijesu uvjerljive u suzbijanju korupcije.

Savjet ministara pravde i unutrašnjih poslova razmatraće ovog mjeseca pitanje prijema Rumunije i Bugarske u Šengensku zonu.

Rumunija smatra da je ispunila sve tehničke uslove za ulazak u Šengensku zonu, a povezivanje sa Mehanizmom za saradnju i nadgledanje nije predviđeno u pravilima za prijem u tu zonu.

Šef rumunske diplomatije Teodor Bakonski je nedavno izrazio nadu da će sve članice EU "poštovati pravila igre i da neće koristiti temu Šengena u raznim unutrašnjim populističkim besjedama".

Bakonski je naveo da ako bi zemlje koje se protive prijemu Rumunije u Šengen zonu, "pošteno pročitale izvještaj koji je ovog ljeta objavio Mehanizam za saradnju i nadgledanje, konstatovale bi da su reforme u pravosuđu Rumunije bespovratne i da napreduju".

Bonus video: