Prekinut londonski nastup izraelske filharmonije zbog protesta

Uzvici neodobravanja počeli su kad se dirigent Zubin Mehta spremao da povede izvođenje koncerta. Demonstranti su četiri puta prekinuli koncert, a obezbjeđenje je izbacilo 30 ljudi
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2011. 09:11h

Propalestinski aktivisti preknuli su nastup Izraelske filharmonije u okviru ljetnje serije promenadnih koncerata i primorali Bi-Bi-Si (BBC) da prekine uživo emitovanje, saopštila je ta medijska kuća.

Grupa "Kampanja za solidarnost s Palestinom" pozvala je BBC da otkaže koncert i apelovala na građane da ga bojkotuju u znak protesta.

Nastup Izraelske filharmonije bio je na programu u četvrtak uveče u Rojal Albert holu u Londonu u okviru "BBC proms", ljetnje serije promenadnih koncerata koja potiče još iz 1941. godine, a nastupi se emituju uživo.

Vikanje i uzvici neodobravanja počeli su baš kad se dirigent Zubin Mehta spremao da povede izvođenje violinskog koncerta njemačkog kompozitora Maksa Bruha.

"Izražavamo žaljenje što je zbog ponovljenog ometanja publike u sali, koje je ugrozilo mogućnost da se čuje muzika, večeras prekinuto emitovanje koncerta Izraelske filharmonije", navodi se u saopštenju BBC-ja.

Demonstranti su četiri puta prekinuli koncert, a obezbjeđenje je izbacilo 30 ljudi, dodaje se u saopštenju.

BBC je naveo da su pojačane mjere bezbjednosti, kao pretres torbi, uvedene u očekivanju protesta.

Bonus video: