Klaus: Grci su lijenštine koje sjede pod čempresima i piju uzo

"Sa velikom tugom sam saslušao češkog predsjednika Vaclava Klausa koji je naravno dobro poznat kao anti Evropljanin" rekao je grčki premijer
78 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.09.2011. 19:00h

Grčki premijer Jorgos Papanedreu oštro je osudio nedavnu izjavu češkog predsjednika Vaclava Klausa u kojoj je šef češke države posredno označio Grke za "lijenštine koje pod čempresima samo piju uzo", prenijeli su danas češki mediji.

Grke je razgnijevila Klausova analiza problema eurozone i zaduženja Grčke koju je iznio u intervjuu češkom dnevniku Pravo proteklog vikenda.

U njemu je Klaus naglasio da ne krivi Grke za probleme eurozone, jer svaka zemlja ima pravo da odluči da li će da radi punom parom, već da je kriva Evropska unija koja je Grčku uopšte primila u monetarnu uniju.

"Svaka zemlja mogla bi da kaže: sjedjećemo više sati pod čempresima i pijuckati uzo ili radićemo više. Ako Grčka odluči da će više vremena posvetiti čempresima ili uzu onda je to apsolutno u redu.

Svaka zemlja mogla bi da kaže: sjedjećemo više sati pod čempresima i pijuckati uzo ili radićemo više

Ali tada ne može da ulazi u monetarnu uniju sa Nemačkom", kazao je u tom intervjuu Klaus.

"Sa velikom tugom sam saslušao češkog predsjednika Vaclava Klausa koji je naravno dobro poznat kao anti Evropljanin, a koji sada želi da iskazuje svoj antievropski pristup time što populistički vrijeđa Grke tvrdnjom da mi ovde uživamo i pijemo uzo, a oni naporno rade", kazao je Papandreu, prenijeli su češki mediji.

Klaus naglasio da ne krivi Grke za probleme eurozone, jer svaka zemlja ima pravo da odluči da li će da radi punom parom

Premijer Grčke upozorio je da ako Evropa ne uspije da prevaziđe takvo viđenje problema kakvo ima Klaus krenuće u cjepkanje i ostati bez svih onih dostignuća ne samo posjlednje decenije već i 50 do 60 godina posijle Drugog svjetskog rata.

Prema pisanju grčkih medija Papandreua je razgnijevila ta Klausova izjava toliko da je upotrebio znatno oštriji ton nego što ima običaj.

Bonus video: