Drugi čovjek Vatikana dobio anonimno pismo sa prijetnjama smrću

"Panorama" prenosi da pismo počinje citatom iz 1854. godine svetog Žana Boska o "velikom pokopu na dvoru"
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.09.2011. 13:19h

Državni sekretar, druga osoba Svete stolice, italijanski kardinal Tarcisio Bertone primio je anonimno pismo sa prijetnjama smrću, prenosi agencija AFP, pozivajući se na pisanje italijanskog nedjeljnika "Panorama".

Vatikan je odbio da komentariše tu informaciju.

Prema pisanju tog nedjeljnika, pismo je kancelarija kardinala predala vatikanskoj policiji, koja istražuje ko je njegov autor.

"Panorama" prenosi da pismo počinje citatom iz 1854. godine svetog Žana Boska o "velikom pokopu na dvoru".

U decembru 1854. dok je kraljevski parlament Savoje raspravljao o predlogu zakona o ukidanju vjerskih redova, mladi sveštenik iz Torina Đovani Bosko rekao je kralju Viktoru Emanuelu II da ga opsjedaju misli o skorim sahranama na dvoru.

Poslije toga pronašao je stare dokumente porodice Savoje po kojima preci proklinju potomke ako budu radili protiv interesa crkve.

Autor anonimnog pisma optužuje kardinala Bertonea da ne zna da donosi odluke i da bira saradnike po prijateljstvu, navodi "Panorama".

Autor anonimnog pisma spominje da će uskoro sadašnji glavni sekretar Vatikana, monsinjor Karlo Marija Vigano biti imenovan apostolskim nuncijem u Vašingtonu.

Kardinala Bertonea državnim sekretarom je 2006. proglasio Benedikt XVI. čiji je bio saradnik dok je Racinger bio na čelu Kongregacije za doktrinu vjere.

Bertonea, koji uživa povjerenje Pape, ponekad kritkuju zbog slabog poznavanja diplomatije.

Bonus video: