Devet osoba poginulo u nesreći na rijeci Moskva

Privatni brod na kome je bilo 16 osoba potonuo je poslije sudara sa teretnim brodom oko jedan sat po lokalnom vremenu
83 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2011. 19:50h

Devet osoba je poginulo kada se rječni brod „Lasta“ sudario sa teretnim brodom i potonuo u rijeci Moskva, saopštio je portparol ruskog Ministarstva za vanredne situacije.

Privatni brod na kome je bilo 16 osoba potonuo je poslije sudara sa teretnim brodom oko jedan sat po lokalnom vremenu. Ruski mediji prenijeli su izjave putnika koji se rekli da je brod bio iznajmljen za proslavu jednog rođendana.

Niz saobraćajnih nesreća uoči parlamentarnih izbora u decembru i predsjedničkih u martu, navele su predsjednika Dmitrija Medvedeva i premijera Vladimira Putina da kritikuju stanje državne infrastrukture i rasprostranjeno kršenje pravila.

Kapetan teretnog broda pomogao je u spasavanju sedam preživjelih putnika, uključujući jednog muškarca koji je otplivao do obale.

Preživjeli, zamotani u ćebad i šćućureni na travnatoj obali rijeke, posmatrali su brodove Ministarstva za vanredne situacije i ronioce kako traže potonuli brod prije nego što je započeto njegovo izvlačenje na površinu rijeke, prenio je reporter Rojtersa.

Među spasenima je i jedan turski državljanin i jedan službenik američke ambasade, kazao je portparol istražne komisije Vladimir Markin.

Državna novinska agencija RIA objavila je da je vlasnik broda „Lasta“, koji je predviđen za 12 osoba, u prošlosti kažnjavan za nepoštovanje propisa. I on je među stradalima.

Prije tri nedjelje, 122 osobe su stradale na Volgi, kada se brod „Bulgarija“ nakrivio na jednu stranu i za nekoliko minuta potonuo.

Putin je za tu nesreću, najgoru rječnu u Rusiji od 1983, okrivio neodgovornost i želju za brzom zaradom. Zbog kulture korupcije, stara, oronula plovila nekad uspiju da prođu rutinske provjere bezbjednosti.

Galerija

Bonus video: